Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården blev ovårdad när Örebro kommun tog över äldreomsorgen

Annons

Det fanns en tid när vi som sjukvårdspersonal hade en egen organisation i äldreomsorgens hemsjukvård. Ett gott samarbete mellan undersköterskor, distriktsköterska, läkare och vid avancerad medicinsk vård hjälpte LAH (lasarettsansluten hemsjukvård) till. Samarbetet med hemtjänstassistent och övrig hemtjänstpersonal var gott. Funktionella vårdplaneringar gjordes tillsammans, där vårdtagare och anhöriga deltog.

Inga biståndshandläggare med långa, krångliga utredningar behövdes.

Det kom en tid när kommunen tog över äldreomsorgen och hela organisationen rasade som ett korthus.

Att ifrågasätta arbetsmiljön och medicinska risker, som till exempel att medicinsk kompetens saknades hos många undersköterskor på schemaraderna, bemöttes med klassiska härskartekniker: att skuldbelägga enskild sjukvårdspersonal, påtvingad lojalitet; sjuksköterskor måste tycka lika som enhetschefer etcetera.

Min roll som sjuksköterska ändrades från att i landstinget varit respekterad till att i kommunen krympa till ingenting. Man undanhöll sjuksköterskor viktig information och gömde sig bakom floskler och undanflykter, såsom ”det tar tid för en organisation att sätta sig, värdegrund och utmaningar”.

Det är valår i år, men när det gäller sjukvården i äldreomsorgen tror jag inte det spelar någon roll vem man röstar på. Jag får signaler att den försämras hela tiden (hur det nu ä möjligt) och ingen verkar bry sig.

Måtte man klara sig själv så länge det bara går, detta för att slippa ha med kommunen att göra ännu en gång.

”Per pensionär”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons