Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården bör ta efter Posten

Annons

I tre decennier betalade vi våra räkningar via postgiro. De lades i ett kuvert med betalningsordern och skickades till girot. Aldrig någonsin att något kuvert försvann eller försenades. Jag har skickat massor av brev, både som privatperson och när jag arbetade, vartenda brev har kommit adressaten till handa. Tack postverket!

Ni torde ha en del att lära ut till vården. De senaste åren har jag behövt kontrollera blodprover en gång i halvåret. Ibland har jag fått ta om dem, då de över huvud taget inte analyserats. Ingen har kunnat tala om orsaken. Någon har schabblat bort dem så klart men inom vårdsektorn är det så, att det är lätt att skylla på andra. Aldrig har jag fått reda på svaren utan att stöta på flerfaldiga gånger. Med de fantastiska datasystem vi har vore det väl ingen konst om någon tog på sig att bevaka remissvar och dylikt.

Jag begriper att enkla prover kanske inte behöver meddelas patienten, men räcker det inte med att säga: Är det något allvarligt så hör vi av oss när man efter påstötningar får till svar: Har det tagits några prover? Skulle svaret skickas till oss etcetera? Människor med allvarliga sjukdomar som med jämna mellanrum kontrolleras med lab-prover ska inte behöva gå hemma och oroa sig över svar som inte kommer.

När man efter långt övervägande tar kontakt med vården, för man vill inte besvära, får till svar: Vi kan inte hitta dem, så undrar man om det inte är dags för en rejäl skärpning på vårdfronten.

Precis som läkare är skyldiga att till läkemedelsverket anmäla biverkningar på ett läkemedel borde missade röntgensvar, provsvar etcetera också registreras någonstans. Den onödiga kostnaden, om inte annat, borde väl kunna leda till att vilja förbättra nuvarande rutiner.

Hallsberg

Birgitta Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons