Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården måste få kosta

Annons

Vart är vi på väg med den omsorg om gamla, barn och sjuka, som vi haft som målsättning i vårt Sverige? Mycken kritik framförs mot äldrevården inom institutioner och hemtjänst. Ofta är det fråga om enskilda händelser som måste kunna kritiseras.

Men sett i ett generellt perspektiv, måste vi inse att vi har en fantastisk hemtjänst som vi kan vara stolta över. Våra erfarenheter är bara goda och vi är glada över våra änglar som med tålamod och yrkeskunskaper hjälper oss genom vardagens svårigheter. Vad som krävs är möjligen fler anställda och med lite ytterligare tid för att hinna ställa upp med några minuter för personligt stöd vid varje besökstillfälle.

Det som nu belastar hemtjänsten är för lite personal och orimliga tider för mat och den personliga omsorgen. Att ta upp den äldre och hjälpbehövande med frukost och toalettbesök klockan tio, komma med lunchen klockan tolv och vänta med middagen till klockan 17 måste vara förkastligt. Hungern inställer sig inte på kommando efter två timmar. På det sättet får många ingenting i sig förrän klockan sjutton. Många blir på det sättet undernärda och nås av ohälsa med behövlig sjukvård som följd.

Om pengar måste sparas, är det inte äldrevården som ska betala det. Det finns så mycket annat onödigt som kommunen kan spara på.

Onödiga resor till fjärran länder för onödiga studier, begränsade lönelift för våra toppolitiker och en vidlyftig representation, utgör värdiga sparmål. För att få nödvändiga insikter om de äldres svårigheter, bör det vara ett obligatorium att varje politiker måste praktisera minst en månad inom kommunens hemvård.

De lever ljusår från dagens verklighet för äldre och handikappade. Låt vården få kosta för att kalla den värdig.

Örebro

”FOG”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons