Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar stressar hundägare

Annons

Det är tråkigt att vargdebatten blivit en fråga mellan jägare och ”jakthatare”. Vargen påverkar så många fler. Som vanlig hundägare har jag de senaste åren känt ökad olust och rädsla vid våra dagliga skogspromenader.

Sedan vargarna flyttade in är det snarare otäckt än trevligt att gå ut. Särskilt sedan jag läst om vargarna i Dalarna som förföljde människor med kopplad hund långt in i samhällen. Med vargar i närheten hoppar jag numera högt när en kvist går av i skogen. Jag föredrar att gå vid kalhyggen där sikten är bra. Någon hälsofrämjande rekreation är det inte fråga om längre.

Berättar jag om detta för de som anser att vi ska ha en stark vargstam, eftersom det är en inneåsikt, säger de att jag ska flytta. Har man inte själv hund, eller om man sällan går i skogen, är det förstås svårt att förstå hur någon kan påverkas så starkt av att hunden befinner sig i fara på varje promenad. (Här kommer argumenten om att hundar oftare blir skjutna eller överkörda men den risken är minimal på våra promenader. Bilister förföljer inte hundar och vill inte äta upp dem.)

Hunden är en friskfaktor, den gör så att människor kommer ut och rör på sig och den ger kärlek vilket påverkar människor positivt. Det är inte bara jag som älskar min hund högt. Många, många älskar sina hundar.

Det är ett enormt stort trauma om hunden blir skadad. Att se sin hund bli dödad och söndersliten av vargar framför ens ögon är nog bland det värsta hundägare kan vara med om, de blir nog aldrig sig själva mer. Men risken ökar när vargarna är många och orädda, de går i byar och angriper hundar på gårdsplaner. På dagtid.

Vargen är en sjukfaktor. Den ger långvarig och negativ stress till djurägare på landet och gör det obehagligt att vistas i naturen. Vi måste ha en större skyddsjakt på orädda vargar.

Lindesberg

”Rädd matte utan gevär”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons