Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna det svenska lantbruket

Annons

Lindesberg. Såg reportaget om en hotad grisbonde i Östhammar på Aktuellt en kväll och blir sömnlös om jag inte skriver detta. Nu är det nog! Hur svårt kan det vara att värna om vårt svenska lantbruk? Om kommuner och landsting inte serverar svenskt griskött, hur kan då du och jag motiveras till att köpa svenskt? Upphandlingsregler finns säkert att skylla på, men vem ska lära våra barnbarn och barnbarnsbarn hur man föder upp djur och odlar grödor när lantbrukare är en utrotningshotad art?

Det är dags att både du och jag, men framför allt de som beställer hem stora mängder mat att servera (och ja, det är en uppmaning och en utmaning också till dig som är restaurangägare!) tar gemensamt ansvar för att det fortsätter finnas mat som kommer från vårt land! Om jag har förstått det rätt, så har vi ändå en djurhållning och ett miljötänk som är bättre än alla de länder som vi importerar nästan all mat ifrån.

Och jag önskar att det finns någon på riksnivå (till exempel landsbygdsminister Eskil Erlandsson) som kan utfärda något slags dekret att kommuner och landsting ska vara skyldiga att köpa svenskt. Den högt vördade fria marknaden behöver styrning! För när mammon får råda, får våra skolbarn mat som kommer från ”ospecificerade” länder, och mindre än var femte av fläskkotletterna som serveras på sjukhus, äldreboenden med mera är svenska. Vad händer den dagen lastbilarna inte kan gå i skytteltrafik nerifrån Europa och hit? Gör något ni som kan, det räcker ju faktiskt inte att jag som enskild köper svenskt ...

Lindesberg

”Helena B”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons