Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart ska trafiken ta vägen?

Annons

Örebro. Vad är det som händer med biltrafiken i Örebro? Hertig Karls allé föreslås bli enkelfilig i båda riktningarna och likadant ska det bli på Rudbecksgatan från Österplan och vidare mot Tybble. Redan i dag har Rudbecksgatan gjorts enkelfilig efter korsningen med Trädgårdsgatan i ostlig riktning. Där handlar det om en kortare sträcka. Ändå påverkar det trafiken i alla riktningar och gör det, nära nog, omöjligt att ta sig fram.

De stora genomfartsgatorna, som är byggda för mycket trafik, ska alltså göras svårframkomligare. Enligt kommunens trafikplanerare görs detta för att få trafiken att minska på just dessa gator. Men ingen tror väl att trafiken bara kommer att försvinna? Nej, den ska i stället ledas in på andra vägar.

Inom kort ska byggnadsnämnden ta ställning till om en ny gata, till en kostnad av drygt fyra miljoner kronor, ska byggas mellan två villor på Landstormsvägen för att förbinda Sörbyängen/Ladugårdsängen och nya Ica Maxi vid Tybblekullen med barntäta villaområdet Sörby.

Ingen verkar emellertid bry sig om vart bilarna ska ta vägen när de kommer ut på Landstormsvägen. Merparten lär välja att fortsätta Landstormsvägen–Änggatan tills de når korsningen mot Borgmästargatan. Resten av trafiken kommer att passera Flygaregatan-Eklundavägen, förbi Eklundaskolan, till korsningen Trädgårdsgatan-Rudbecksgatan. Ändå har inte de boende på Änggatan, Flygaregatan eller Eklundavägen informerats om planerna.

Att som här sila trafiken har prövats tidigare på andra håll och aldrig fungerat. En enig forskning visar att silning enbart leder till ökad trafik. Och det var väl inte avsikten?

Vilka är det då som drabbas hårdast om politikerna säger ja till detta? Jo, barnen!

I Sörby finns väldigt många barn som varje dag ska ta sig till och från sin skola, sina fritidsaktiviteter och kompisar. I dag kan de göra det på ett någorlunda tryggt sätt. En ny gata mitt i området med mängder av bilar som ska passera kommer att göra det mycket osäkert.

Örebro

”Oroad”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons