Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tog löftena vägen?

Annons

Örebro. Inför valet 2014 fick lärarna inom den kommunala skolan ett brev från Lena Baastad där det utlovades kraftigt höjda lärarlöner.

Redan i april 2013 stod att läsa i NA att lärarna är en prioriterad grupp och att deras löner måste höjas ordentligt, allt enligt Lena Baastad. Hennes partikollega Tomas Esbjörnsson skrev i sociala medier inför valet 2014 att med en S-regering blir det cirka 2 000 kronor mer per månad för lärare i Örebro.

Vid en snabb jämförelse beträffande löneutveckling mellan lärare och politiker i dåtid respektive nutid börjar man fundera på om politiker saknar självinsikt. En gång i tiden var våra löner relativt jämförbara men i dag är vi frånsprungna med halva upploppet. En reflektion: politikeryrket har i princip inga förkunskapskrav medan lärare har minst fyra års studieskulder att brottas med!

Om man jämför med närliggande kommuner är Örebro kommuns lärare återigen förlorare. Tydligen är vi inte tillräckligt duktiga att bidra med verksamhetsutveckling och måluppfyllelse. Har månne kommunen rekryterat ”fel” människor eller söker sig kanske lärarna bort från Örebro?

Ser man till andra jämförbara städer är Örebros lärare återigen förlorare i lönestatistiken. Detta är således ett mönster där det verkar som Örebros politiker prioriterar annat när avtalen utformas så att det medges (läs snitthöjning för rikets lärare).

Förhoppningsvis får jag ett svar från ansvariga i frågan. 90 procent av lärarkollektivet är inte förstelärare eller skolutvecklare.

En bra reform (tack Jan Björklund) som bidragit till att skapa pedagogisk debatt, höja status och löner men inte tillräckligt. Nu är det dags att du, Lena Baastad, tillsammans med ansvariga inom bildningsnämnden visar om det var fläsk eller löften du avsåg med dina uttalanden och brev.

Örebro

”Gillar äkta fläsk”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons