Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem är arbetare i dag?

Annons

Att dela in folk i olika klasser och därmed värderingsgrupper har aldrig tilltalat mig. Är född och uppvuxen inom en bondefamilj och där pratades det aldrig om ”hög eller låg, tjänstemän eller arbetare” så kanske just därför gjorde jag min stora tabbe våren 1956 då jag varit anställd på ett bruksföretag sedan hösten 1955.

Den 1 maj närmade sig och jag yttrade då till en av mina många trevliga grannar: Den 1 maj är det ju inte så viktigt att fira så jag tänkte cykla hem till min mamma och jobba med veden den dagen!

Mycket dumt yttrat av mig fick jag med eftertryck veta långt efteråt, många glodde snett på mig en lång tid.

Brukslivet och dess indelningar och tänkanden i klasser förstår jag mig fortfarande dåligt på. Sammanhållning är a och o inom ett företag. Merparten av företagets personal benämndes ”arbetare” och dessa så kallade ”arbetare” älskade att älta denna beteckning i tid och otid, allt medan en annan del benämndes ”tjänstemän” och de hade olika gradbeteckningar (titlar) som de så kallade ”arbetarna” saknade.

Jag var van allt ifrån barndomen att ville jag framföra ett ärende till någon så gick jag till honom eller henne, vilket var ett stort fel, man skulle gå ”tjänstevägen”, en omständlig, långdragen och dyrbar väg, som dessutom blev fel framförd i slutändan!

Finns dessa idiotiska klasskillnader ännu kvar? Var tog demokratin vägen? Svara gärna någon på frågan: Vem är arbetare i dag och vem är tjänsteman? Alla har samma möjlighet till högskolestudier och arbetsgivarna efterfrågar oftast vilka datakunskaper som finns oavsett arbetsuppgift. Den som bara liksom förr var en ”överdängare med spett och spade” – punkt slut, har ingen chans.

Jag hoppas också att alla företag sänker flaggan på halv stång när någon i personalen avlider och begravningsdagen kommer och inte gör detta bara för vissa grupper!

Vintrosa

Henry Gustafson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons