Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har snart en tvåpartistat

Annons

Är Sverige på väg att bli en tvåpartistat? Reinfeldts jobbutspel i Almedalen speglar en del av oron att Alliansens fyra partier, vid valet bara är tre. Därför kommer också ökade påtryckningar om att den rödgröna sidan och då främst Socialdemokraterna ska redovisa vilka de ska regera med.

Helt plötsligt har vi fått en egen variant av amerikansk politik, med i princip bara två ”block” (läs partier) att välja mellan.

Antingen accepterar vi det och ”suddar ut” partinamn som Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna och kallar dem rätt och slätt ”moderater” (då blir det dessutom lika brett i det partiet som i Socialdemokraterna) eller så gör vi om processen, så att varje parti går till val som eget parti så får man se efter valet vilka som bestämmer sig för att regera med vem!

Det är inte alls säkert att den nuvarande Alliansen skulle förlora på det!

Kanske är det också dags att se över spärren för att komma in i riksdagen. För att få ett arbete som flyter, utan för mycket käbbel, kanske det är dags att höja spärren till tio procent? Då kan samtidigt antalet ledamöter minskas vilket skulle innebära en stor besparing i budgeten.

Hällefors

”Vart tog valfriheten vägen?”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons