Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har tappat förtroendet

Annons

Det förväntas att enhetschefer på KFÖ har de kunskaper som erfordras för att kunna sköta verksamheten på ett för oss medborgare oklanderligt sätt. Märkliga uttalanden och uppgifter framkommer i NA, graverande så man blir mörkrädd. Ta till exempel ”Det är kutym att företagare bjuder” och revisorerna konstaterar att de som jobbar för KFÖ är osäkra på hur Lagen om offentlig upphandling ska tillämpas.

Det som brukar åberopas är oftast Skatteverkets regler för vad en vara får kosta för att vara avdragsgill och det kan i de flesta fall vara en bra riktlinje. Men det går inte att helt förlita sig på Skatteverkets regler.

Sett ur brottsbalkens regelverk kan det vara helt andra saker som avgör om det rör sig om muta eller bestickning. I vissa fall kan det vara olämpligt att ens ge bort en Snickers. I fall som upphandlingar inom offentlig verksamhet. En kommunal tjänsteman har i uppdrag att år efter år upphandla vissa tjänster inom kommunal verksamhet. Om upphandlingen görs årligen, är det vanligt att samma entreprenörer återkommer med anbud.

Med åren utvecklas naturligtvis relationer mellan tjänstemannen och entreprenörerna och då kan det ibland vara svårt att avgöra om det rör sig om en vänskapsgåva eller bestickning. I relationer som innefattar upphandlingsförfarande gör de inblandade klokast i att inte ge varandra gåvor.

Alla anställda på KFÖ bör läsa skriften ”Om mutor och jäv – en vägledning för offentliganställda” utgiven av Finansdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting. När det gäller Lagen om offentlig upphandling går det bra att ringa till Kommunförbundet för att få hjälp i denna fråga.

Vi medborgare har tappat förtroendet för dessa. Byt ut.

Örebro

”Ulrik”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons