Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi klarar oss inte utan mobilen

Annons

Örebro. En intelligent telefon. Att ett dött ting bestående av plast, metall och kisel ska innehålla någon form av intelligens är för mig tämligen ofattbart. Okej en telefon kan göra mycket saker som jag som brukare säger åt den att göra men att den skulle ha någon form av eget tänkande eller intelligens är ingenting annat än trams. Men att användaren har någon form av intelligens är ju en självklarhet, eller?

Men använder vi dessa telefoner på ett intelligent sätt? I många fall ja, men avarterna är enligt mina observationer väldigt vanliga. Det har blivit väldigt viktigt att tala om vad jag gör, ofta viktigare än att göra det jag gör. En fikastund med vänner går numera ofta ut på att fikavännerna sitter med sina telefoner och fotograferar kaffet och bullen, skickar iväg bilder och text till Facebook där man talar om hur trevligt man har med vilka och hur gott fikat är. Att prata med vännerna är sekundärt det är mycket viktigare att andra får veta vad man gör.

Att ta fram telefonen vid matbordet för att kolla vad som händer någon annanstans är fullkomligt egalt, det är viktigare än mitt sällskap vid maten, för livet i cyberrymden är alltid viktigare än verkligheten. Att recensera en film på bio i realtid är också något som är görligt, att andra får sin upplevelse förstörd av blinkande skärmar är strunt samma det är viktigare att andra får veta vad som händer.

Förälder som följer med sina barn på diverse aktiviteter hör till föräldraskapet. Att sitta och blippa på telefonen då är inte ovanligt kanske delta i något forum hur man ska vara som förälder kanske?

Att stänga av livlinan till cyberrymden verkar väldigt ångestladdat, ungefär som att stänga av en respirator. Tar batteriet slut blir det panik.

Örebro

Thomas Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons