Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste ändra vår livsstil

Annons

Vi måste bli mer miljömedvetna. Jorden värms upp med rasande fart och vi fortsätter trots det att släppa ut växthusgaser i atmosfären. 2005 släpptes växthusgaser motsvarande cirka 45 miljarder ton koldioxid ut. Miljöproblemet är globalt, vad vi gör här i Sverige påverkar hela vår planet. Vi måste alla bidra till minskade utsläpp om vi inte vill leva i den värld som forskare förutspår med bland annat förhöjd havsnivå (tänk på att de flesta människorna bor nära kustområden) och osäkert väder.

Det är inte svårt att vara miljövänlig, det handlar mest om att ta sig tid att göra något. Man kan dra ner på bilåkandet, sopsortera, duscha kortare stunder, sänka inomhustemperaturen, laga säsongsanpassad och närproducerad mat och så vidare.

Det är viktigt att inse att vi genom utsläpp av miljöfarliga ämnen skadar den planet vi lever av. Tänk dig själv hur du skulle behöva leva om du inte fick använda en enda kilowattimme i huset under en dag. En kilowattimme förbrukas på cirka 40 minuter av en spisplatta på 1 500 watt. Och energi kan inte skapas eller förstöras, bara omvandlas. Detta betyder att den energi som vi dagligen använder tas från naturen och kommer ursprungligen från solen.

Vi har inte råd att fortsätta med den livsstil som vi just nu har. Vi har rubbat naturens egna koldioxidcykel och vi fortsätter dessutom att göra det på ett ohållbart vis. Koldioxidutsläppen kommer inte att minska av sig själva. Den globala medeltemperaturen har i samband med detta fortsatt att öka. Det råder inga tvivel: Vi måste vända trenden!

Jag ber er, håll miljöfrågan vid liv! Gör det varje dag: gå till affären, köp inte miljöovänlig mat, låt inte vattnet stå och rinna ur kranen. Tänk på hur myc-ket vi faktiskt kan göra för att leva miljövänligare.

Och för all del, ta tåget i stället för flyget!

Askersund

”Carl-Joar”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons