Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi shoppar oss lyckliga

Annons

Bergslagen. Den populäraste formen av konsumtion är shopping. Vi blir lyckliga av att konsumera. Men sådant som har förödande effekt på vår framtida miljö kräver att vi måste byta inriktning i vårt sökande efter lyckan. Vi glömmer att vi förbrukar naturresurser för att skapa varor och tjänster som vi konsumerar. Naturkapitalet syns inte i statistiken. Förlorade naturresurser redovisas ingenstans. Dammsugs fisk eller kalhuggs regnskog är det en pluspost i BNP-statistiken.

Vi handlar som aldrig förr. Centrum för konsumtionsvetenskap har i en årsrapport från 2012 visat, att konsumtionen ökat med 26 procent sedan 2001. Rapporten visar på ett tydligt samband mellan shopping och livstillfredsställelse. Ett klädesplagg kan initialt skapa en lyckohöjning. Men ganska snart är man tillbaka på den lyckonivån man hade före köpet. Det kallas för anpassningseffekten.

Samma fenomen präglar den växande elektronikbranschen. När exempelvis tv-apparater med platt skärm lanserades, tredubblades under en femårsperiod elektronikskrotet. Köp slit och släng borde tillhöra en gången tid. Trenden är den motsatta. Allt kortare livslängd på elektronik och vitvaror. Bra för de som tjänar pengar på konsumtion, dåligt för miljön. Problemet är att den globala varucirkulation fortfarande är oljeberoende. Kortsiktigt gynnar det den globala ekonomin, långsiktigt trappar vi upp klimatförändringarna.

Därför måste vi bli lyckliga på något som gynnar vår egen och våra barns överlevnad. Tron på ständig tillväxt och ökad lycka följs inte åt. En standardhöjning genererar nya prylar, men inte större tillfredsställelse. Därför måste vi ge naturkapitalet ett värde på marknaden. Ett värde som kan sättas i relation till BNP.

BNP visar i dag resultatet av varor och tjänster utan hänsyn till klimatpåverkan och förluster i naturkapital. Dags att BNP blir krav- och rättvisemärkt.

Bergslagen

Claes Thulin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons