Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt med frivillighet vid skolavslutningen

Annons

Örebro. Den svenska grundskolan är obligatorisk. Därför är lagar och regler tydliga. Den ska undervisa om religion, men får inte innehålla religionsutövning. Alla, oavsett livsåskådning, ska ju gå i skolan. Det är därför olyckligt när regeringen aviserar att de kommer att tillåta prästledda ceremonier som en del av den obligatoriska skoldagen.

Jag ger några exempel. En pojke i nian har haft en stark religiös upplevelse. Han har blivit ”frälst” och hans religion innebär att han inte kan delta i andra religioners ceremonier. En pappa till en flicka i tvåan blev sexuellt utnyttjad som barn av en ledare i en frikyrka. Pappan mår dåligt av tanken att hans dotter ska delta i kristna ceremonier. En flicka har kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från ett muslimskt land. Hon har flytt eftersom det framkommit att hon inte är troende och detta är förenat med dödsstraff i födelselandet. Hon vill inte delta i några religiösa ceremonier.

Skolministerns förslag innebär att dessa tre barn inte kan gå på sin egen skolavslutning. Ge dem samma rätt som alla andra barn och behåll nuvarande regler. Eftersom många vill ha en ceremoni vid sin skolavslutning bör svenska kyrkan ta sitt ansvar och ordna frivilliga ceremonier i anslutning till alla skolavslutningar i stället för att kräva att få delta i skolans och elevernas avslutningsceremoni.

Humanisterna Örebro

Fredrik Idevall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons