Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinsten är det primära

Annons

Örebro. Borgerliga politiker, framför allt moderater, tycks inte förstå hur en fri marknad fungerar eftersom man ideligen betonar vikten av mångfald inom vård, skola och omsorg utan att kunna förklara att det inte alltid gynnar konsumenten på dylik marknad. En avreglerad, öppen, marknad behöver inte betyda lägsta pris och optimal tillgänglighet.

Det som gäller vård, skola och omsorg är verksamheter som måste konsumeras av medborgaren. Av olika skäl. En verksamhet på denna marknad betyder i regel att det saknas ett riskmoment för den som investerar. Trots det så kan aktieägaren maximera sin avkastning utan att staten, huvudmannen, kan göra något åt det.

När ett privat företag väljer att gå in på en marknad gör man det därför att man räknar med att det är lönsamt. Den som väljer att satsa sitt kapital i detta privata företag förväntar sig en direktavkastning i form av utdelning men också att företaget växer, att marknadsvärdet ökar. En förutsättning är att verksamheten genererar ett överskott.

Det är företagsledningens skyldighet att finna lösningar som gör att bolaget undviker att betala skatt eftersom det är en kostnad som inte går tillbaka till verksamheten i form av ökade tillgångar. En annan förutsättning är att konkurrensen på marknaden är minimal så att man kan sätta högsta möjliga pris, maximera sin intäkt.

Sålunda kan inte (S) och (MP) säga att det går att ha regler för begränsning av vinstuttag i företag som väljer att verka inom vård, skola och omsorg. Man kan inte ha kakan och äta den. Är en avreglerad marknad, eller en privatisering, verkligen det optimala inom vård, skola och omsorg om man som politiker har medborgarens bästa i fokus?

Örebro

”Stefan”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons