Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxnas maktkamp drabbar barn

Annons

Sverige har åtagit sig att följa FN:s barnkonvention. I denna står tydligt och klart att det är barnets bästa som alltid ska gå först och att detta ska utredas noga samt vara vägledande i allt som handlar om barnen. Trots det så har Sverige i flera fall frångått detta.

Ett exempel, bland många, som jag vill ta upp är föräldrars utövande av makt mot varandra genom barnen och mot barnen. En flicka som är nio år och bor hos sin mamma på heltid och träffar sin far nån gång ibland, tvingas tack vare vår lagstiftning ”för barnets bästa” att gå i en skola där hon inte trivs och som dessutom ligger flera mil från där hon bor, därför att hennes pappa vill det. Han kan göra så därför att hovrätten beslutat att de ska ha gemensam vårdnad, trots konstanta sabotage från pappans sida. För att göra det ännu bättre anser inte våra kära kommunalpolitiker att man ska ha rätt till skolskjuts under dessa omständigheter, därför att hon inte går i närmsta skolan. Flickans pappa har alltså helt och fullt rätt att bestämma hur hon ska gå i skolan och tvinga modern att skjutsa henne dit (för tro inte att han ställer upp med sånt, eller ens betalar för skjutsen). De kommer ur ett mycket destruktivt förhållande där han utövade makt över både henne och barnen på alla sätt. Detta får han nu, helt lagligt, fortsätta med.

Både hovrätten och kommunalpolitikerna har svikit den här stackars flickan, vilket är helt emot FN:s tredje artikel i barnkonventionen. Sveriges lagstiftare, lagmän och politiker behöver börja tänka på barnen, ur barnens perspektiv, och anpassa systemet efter dem och inte efter föräldrarna.

”Engagerad medmänniska”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons