Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Könsrollerna sitter djupt

Annons

Varför tar vi kvinnor på oss ansvaret att på mansdominerande arbetsplatser välja byxor i stället för kjol? När blev männens beteende vårt ansvar? Det är början på 2011 och fortfarande köper vi läget och anpassar oss. Inte le för mycket, inte vara för trevlig och akta oss för att inbjuda till samtal som kan uppfattas som en invit. Som sagt, när blev problematiken vårt ansvar och har det alltid varit ett handikapp att vara kvinna?

Vad är det för uråldrigt snack gällande de biologiska faktorerna, drifterna som skulle styra männen att bete sig som de gör. Drabbas våldtäktsmännen av en akut befruktningsinstinkt kanske? Sex är ju trots allt ett grundläggande överlevnadsbehov. Jag blir dagligen förvånad över hur mina fördomar mer blir ett faktum. Mansdominerande arbetsplatser behöver en rejäl undervisning i ämnet respekt!

Sexuella trakasserier har blivit ett begrepp utan innehåll och det är vedertaget accepterat att man har rätt att uttrycka sin känsla över en kvinnas kropp så länge hon inte hör. De som nu reagerar och anser att man ändå måste få kommentera någon som har ett tilltalande utseende har blandat ihop orden komplimang och övertramp. Vi tycks hellre vika oss för vad som blivit en svinig norm, än bekämpa de grottmänskliga värderingarna.

Vi återgår till 70-talets kampsång om tjejer som måste höja sina röster för att höras. Frågan kvarstår dock; hos vem ligger egentligen problemet? Kanske borde vi sluta skratta åt unga pojkar som, under upptäckten av sin sexualitet, tillåts sukta efter det motsatta könet genom könsord och sexuella anspelningar. Kanske är det i stället en period då det är dags att ta vårt ansvar och se till att de unga pojkarna blir de män som vi senare vill möta på vår arbetsplats.

Stenåldern är förbi, är det verkligen så jävla svårt att lära en gammal hund att sitta?

Örebro

”Petra”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons