Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Typisketerroristen inte muslim

En bil sprängs i luften. En man spränger sig själv i luften. Och dessförinnan har någon skickat ett förvirrat mejl till polisen och ett antal nyhetsredaktioner.

Annons

Förvirrat i den meningen att avsändaren klagar på tystnaden kring Lars Vilks teckningar. Men om han nu var förbannad på Vilks, borde han snarare varit tacksam för varje dag som det varit tyst kring Lars Vilks teckningar – och förbannat varje dag som teckningarna diskuterats.

Förvirrad galning är ett alternativ som inte ska uteslutas. Det har skickats ett brev som tyder på att personen inte fattar vad som händer ens i hans närmaste omvärld. Och bomben sprängdes uppbenbarligen vid fel tillfälle – om han var ute efter att döda eller skada så många som möjligt.

Men visst är det en fruktansvärd tanke att han kunde ha tagit sig till en plats där det fanns mycket folk – och sprängt bomben där i stället.

Muslimsk terrorist?

Ja, möjligen i samma mening som mordet i Knutby var ett ”kristet” dåd. I alla religioner finns det tokstollar som gör mer eller mindre idiotiska tolkningar, utan att egentligen kunna särskilt mycket om den religion som de själva officiellt tillhör.

Är den typiske terroristen muslim?

Nej, inte alls. Av 294 stoppade eller utförda terrordåd som begicks i Europa 2009, kunde ett enda hänföras till muslimska grupperingar – ett bombdåd i Italien. Dessutom utgick den så kallade ”strumpbombaren” från Europa. Men eftersom det försök var ombord på ett plan till Nordamerika, registrerades det inte som ett europeiskt terroristdåd.

Det är snarare separatistiska rörelser som ETA i Baskien som står för merparten av terroristdåden.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var föredömligt återhållsam i sina kommentarer till bomben. När det finns många frågor att ställa finns en risk att människor själva fyller i luckorna, konstaterade han. Nu ska polisen utreda vad som har hänt. Därefter kan vi börja diskutera motåtgärder.

Och kom ihåg: Risken att dö i en terroristattack är mycket liten. Risken är mångdubbelt större att bli dödad av en rattfyllerist.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons