Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt äldre sitta på bussen

Annons

Vi äldre som reser med buss tänker ofta på uttrycket ”sitt när du är ung för när du är gammal får du stå!” Jag skulle inte säga något om det inte var allmänt förekommande. Många ungdomar och yngre vuxna tycker att man ska använda färdtjänst i stället. De vill inte förstå att färdtjänsten är något man måste ha tillstånd att åka och fungerar inte som taxi. Summan 80 kronor tur och retur är också något inte alla har råd med.

Ungdomarna tycker väldigt bra om de fyra platserna för äldre, gravida etcetera. En del sitter där för då kan de nästan sova med skorna på sätet mitt emot.

I buss 25 (31/8 kl 14.05) från Backahallen var bussens alla säten upptagna av skolungdomar. När en äldre man kom ombord på bussen ville inte någon resa på sig fast det tydligt syntes att han inte kunde stå.

En medpassagerare bad speciellt ungdomarna på handikappsätena att resa sig upp men de bara flinade och rörde sig inte.

En dam med ett litet barn bad medpassageraren att hon skulle ta upp barnet i knät. Hon nekade. Medpassageraren bad bussföraren om hjälp men han tyckte tydligen att det inte hörde till hans jobb. Hans enda reaktion var ”att det måste de förstå själva”. Trodde passagerarsäkerhet hörde till jobbet? Jag vet förare som säger ”får inte den gamla damen eller herren sitta då kör jag inte”!

När det gäller till exempel Tullängsskolan verkar det som om alltför många elever tycker att bussarna i första hand är till för dem. Många elever tar bussen från Olof Palmes torg eller från Sveaparken till Tullängsskolan. En sträcka de flesta friska kan promenera om det inte är snöstorm. Det talas nästan aldrig om att det för skolelever också skulle vara bra med en promenad.

En eloge till alla trevliga ungdomar jag mött på bussarna!

Örebro

”Tant Irene”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons