Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1885 års lag gäller inte

Annons

Förra sommaren utvisade polisen i Stockholm 26 romer för att de ägnat sig åt ”dagdriveri/tiggeri”. Polisen stödde sig på förarbeten i 1954 års utlänningslag. Men formuleringarna i förarbetena hade ett ursprung som var äldre än så – 1885 års lösdrivarlag.

Dokumentationen var undermålig. I flera fall genomfördes inte ens riktiga utredningar.

På tisdagen kom ett beslut från justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger. Han riktar ”allvarlig kritik” mot polisen. Han säger att ”flera inslag” i handläggningen är ”anmärkningsvärda”. Och han konstaterar att polisen agerade på ett sätt som för tankarna till ”en förlegad rätts- och människosyn”.

Att polisen agerade är inte så konstigt. Poliser misstänkte att tiggeriet var organiserat – och att det kunde handla om människohandel. Polisen kom till en lägenhet där 36 personer vistades. Ett halvår tidigare hade socialtjänsten ingripit eftersom barn levde i misär i samma lägenhet.

Det var rätt av polisen att spana. Det var rätt av polisen att knacka på i lägenheten. Det var rätt av polisen att försöka ta reda på hur det låg till med misstankarna om människohandel.

Men därefter brast omdömet. Det var ett antal människor som tiggde – och som gjorde det samordnat. Mer än så lyckades polisen inte klarlägga. Då valde polisen att gå vid sidan av lagen – och utvisa personerna.

Ministrar brukar vara försiktiga med att uttala sig om pågående ärenden. Men migrationsminister Tobias Billström hade det dåliga omdömet att ge sitt stöd till polisen.

Att tigga är inte olagligt i Sverige. Varje försök att förbjuda tiggeri skulle stöta på gränsdragningsproblem. Någon må tycka att det är en enorm skillnad mellan påskkärringar och andra tiggare. Men försök att göra juridik av detta! Skulle det vara tillåtet att tigga för barn under en viss ålder? Konsekvens: okej för vuxna att skicka ut barn som tigger. Skulle det vara tillåtet att tigga om godis, men inte om pengar? Vad skulle i så fall hända om någon ger en enkrona till påskkärringen? Skulle det vara tillåtet att tigga under vissa helgdagar, typ påsk?

Däremot finns det anledning att vara vaksam på om en tiggare är så pass påträngande att han eller hon – i juridisk mening – ofredar människor. Det kan också vara bedrägeri om en tiggare påstår sig vara funktionshindrad, men inte är det.

Polisen i Stockholm gjorde sig skyldig till ett rättsligt övergrepp. Och migrationsministern hade dåligt omdöme.

Dessbättre gäller andra värderingar i dag än 1885.

Mer läsning

Annons