Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2004 blev han stoppad av Blair

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Guy Verhofstadt är den liberala kandidaten till att bli EU-kommissionens ordförande. När jag träffar honom i Bryssel sammanfattar han det liberala alternativet så här:

– Konservativa och socialister har visat att de inte klarar att hantera krisen. Hälften av EU:s regeringar leds av konservativa och hälften av socialister. Resultatet är den röra som vi har i dag.

– Vi behöver en reformistisk mittenpolitik där vi använder ett mer integrerat Europa som ett verktyg för att komma över krisen och komma tillbaka till tillväxt och flera arbetstillfällen.

Alltså mer EU-samarbete, att det blir lättare att arbeta utomlands och enklare för företag att verka på hela den europeiska marknaden.

1999 blev Guy Verhofstadt den första liberala belgiske premiärministern sedan 1938. Han bildade en koalitionsregeringen tillsammans med socialister och gröna. Och han lyckades sitta kvar som premiärminister till 2008.

2004 var han nära att bli EU-kommissionens ordförande. Han fick stöd av både Tyskland och Frankrike. Men Storbritanniens dåvarande premiärminister Tony Blair och Italiens Silvio Berlusconi sade stopp.

Har Guy Verhofstadt någon chans att bli kommissionsordförande i år?

Nja, uppriktigt sagt så är hans chanser begränsade. Han representerar inte en av de två stora partigrupperna i EU-parlamentet. Och tanken den här gången är EU-valet ska få större betydelse när kommissionens ordförande utses. Dessutom kan det fortfarande finnas invändningar i London mot en kommissionsordförande som så tydligt har förklarat att Europa måste bli mer oberoende av USA i säkerhetspolitiska frågor.

Men osvuret är bäst. Han skulle kunna bli aktuell som en kompromisskandidat om resultatet av valet blir oklart.

På en direkt fråga säger Guy Verhofstadt att han tror det blir svårt för Europeiska rådet (stats- och regeringscheferna) att bortse från valresultatet när de nominerar vem som ska leda EU-kommissionen.

– Som du vet måste EU-parlamentet samtycka. De måste åstadkomma en majoritet för kandidaten. EU-parlamentet kan aldrig acceptera ett sådant drag från Europeiska rådet.

I Sverige är Moderaterna och Socialdemokraterna direkta motståndare till att låta valet avgöra vem som leder EU-kommissionen. Folkpartiet står i och för sig bakom Guy Verhofstadt som kandidat, men inte ens där finns någon större entusiasm. Men Guy Verhofstadt säger att han ser ett intresse i många andra länder. Och han deltar gärna i kampanjer runt om i Europa.

– Jag har redan kampanjat i månader genom att lansera listor i nästan tio länder, till exempel i Frankrike, Italien, Portugal, Tjeckien och Polen.

– Vi vill vara ett alternativ till euroskeptikerna på den ena sidan och de konservativa och socialisterna på den andra.

Och ja, han kan tänka sig att komma till Sverige för att delta i valkampanjen. Frågan är om Folkpartiet vill att han ska komma hit.

Mer läsning

Annons