Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

238 miljoner är okej

I år kostar det 238 miljoner kronor att skydda politiker i riksdag och regering. Mycket pengar. Men det är värt vartenda öre.

Annons

Det vore också värt det, om det skulle kosta ännu mer. Skyddet av lokala politiker borde också ses över – och förstärkas.

Olof Palme var noggrann med att ha en privat sfär. Han gick på bio med sin fru, utan livvakter. Han sköts till döds.

Utrikesminister Anna Lindh gav sig ut på stan med en väninna, utan livvakter. Hon knivhöggs – och avled av sina skador.

Demokratin innebär att vi väljer våra företrädare. Men det finns också de som inte accepterar valresultatet, som tar sig friheten att trakassera valda företrädare – och i värsta fall tar livet av dem.

Ibland handlar det om att färgstarka politiker som Olof Palme väcker känslor. Ibland handlar det om politiska partier som har ett kontroversiellt budskap, som Sverigedemokraterna. Ibland handlar det om lokala politiker som genomför ett kontroversiellt beslut, till exempel en nedläggning av en skola.

Vi kan tycka hur illa som helst om den politik som Sverigedemokraterna står för. Men om företrädare för Sverigedemokraterna behöver livvaktsskydd dygnet runt, ska de få det. Det ska betalas av oss alla gemensamt. Och någon maxnivå ska inte fastställas. Politiker ska få det skydd som de behöver.

Vad är alternativet? Jo, att valresultatet kan manipuleras genom hot och våld. Någon såg till att Olof Palme inte kunde fullfölja sitt jobb som statsminister. Någon såg till att Anna Lindh inte kunde fullfölja sitt jobb som utrikesminister.

Det är dessbättre sällan som de kriminella ingreppen i politiken blir så våldsamma. Men även när det inte går så långt kan det vara väl så allvarligt.

I vårt län har det förekommit att politiker med utländskklingande namn har avgått, efter att de drabbats av trakasserier.

Det är väljarna, inte någon kriminell lymmel, som ska bestämma vem som ska sitta i kommunfullmäktige i Örebro, Kumla och Lindesberg.

Det måste få kosta pengar att skydda det demokratiska systemet. Det är irriterande att det ska behövas, men alternativet är värre.

Mer läsning

Annons