Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28 vuxna och 67 barn blev gripna

Annons
vitbok om övergrepp. I regeringens vitbok beskrivs en rad övergrepp mot romer, bland annat ett ärende från Örebro år 1922. På bilden: romer som vräkts från sin bostad. Arkivfoto: TT

Den 11 oktober 1922 reste en man och en kvinna av romsk härkomst till Örebro. De drev en tivolirörelse i Västerås och behövde göra en del inköp till rörelsen.

Inget märkligt alls, egentligen. Men de båda blev utsatta för ett rättsligt övergrepp av polisen i Örebro. Deras upplevelser beskrivs i den vitbok om övergrepp mot romer som regeringen presenterade under våren.

Mannen och kvinnan hade svårt att hitta någonstans att sova över. Eller rättare sagt: de blev nekade logi. Men de hittade till utkanten av Örebro, där ett annat romskt sällskap hade upprättat ett läger. Polisen gjorde en razzia mot lägret. 28 vuxna och 67 barn blev omhändertagna. De misstänktes för ”lösdriveri”. Alla uppmanades av att lämna stan. Men nu hände något som polisen inte hade räknat med. Mannen från Västerås anlitade en advokat. Han kunde visa att han varit mantalsskriven i Västerås sedan 1909 och därmed knappast var någon lösdrivare. Han drev en affärsverksamhet med vars hjälp han kunde försörja familjen. Och dessutom kunde polisen i Västerås intyga att mannen skött sin verksamhet ”till belåtenhet”.

Nu började polismyndigheten i Örebro att ändra sin version om varför mannen och kvinnan hade gripits. Annars brukar det vara tvärtom: När polisen förhör en misstänkt och personen börjar ändra sin berättelse kan det vara ett tecken på att han eller hon faktiskt har begått det brott som personen misstänks för.

Nu sade polisen i Örebro att mannen inte kunde styrka att han ägde verksamheten i Västerås. Och polismyndigheten beskrev mannen och kvinnan som ett ”kringstrykande zigenarband”. Dessutom ”visste” polisen i Örebro att människor i Västerås betraktade romer som en ”plåga”. Just ”plåga” är ett begrepp som ännu i dag används om romer på rasistiska hemsidor.

Sedan kommer myndigheten med ett fantastiskt försök till undanmanöver. Bara det faktum att de två blivit omhändertagna av polisen tydde på att de hade något fuffens för sig.

Alltså: Först grips de av polisen. Sedan används själva gripandet som skäl för att misstänkliggöra dem. Gripandet blir liksom orsaken till att det var rätt att gripa dem.

Det här var ju länge sedan. Men hur är det i dag? Hur var det med romerna som inte fick hyra bil för ett par år sedan. Hur var det med den romska kvinnan som deltog i en konferens och som blev hindrad att ta kaffe i konferenslokalen? När regeringen skulle presentera sin vitbok bjöd den in Diana Nyman, som ingick i vitbokens referensgrupp. Hon bokades in på Hotell Sheraton i Stockholm. Men när hon skulle gå och äta frukost blev hon hindrad av personalen. Ärendet har nu gått till diskrimineringsombudsmannen, som har beslutat att inleda en utredning.

Hur skulle du själv reagera om du inte fick hyra bil, ta en kopp kaffe eller äta frukost på ett hotell – bara för att råkar vara den du är? Det talas ibland om att romer måste integreras i det svenska samhället. Fast är det inte Hotell Sheraton som borde integreras i det svenska samhället?

Mer läsning

Annons