Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

358 invånare per kamera

I Örebro sitter 383 övervakningskameror som ska förebygga brott och bidra till att sätta fast folk som begår brott.

Annons

Antalet kameror växer. Men vi är ändå långt ifrån den kameraövervakning som exempelvis sker i Storbritannien. Där går det 14 personer på varje övervakningskamera. Om vi räknar antalet invånare per övervakningskamera i Örebro kommun – då hamnar vi på 358 personer per kamera.

Övervakningskameror behövs. Men inte överallt.

2007 gjorde Brottsförebyggande rådet en studie om effekten av övervakningskameror. En rapport som sammanfattar den forskning som finns på området. Då ser vi bland annat följande:

Att sätta upp kameror på en inhägnad boendeparkering kan ha en påtaglig effekt. Där åstadkom kamerorna en minskning av brottsligheten med 51 procent.

Däremot verkar det tämligen meningslöst att till exempel försöka komma tillrätta med krogbråk med hjälp av övervakningskameror.

En tjuv som gör en kylig riskkalkyl innan han bryter sig in i en bil kan avskräckas om det finns en effektiv övervakning. En överförfriskad krogbesökare som hamnar i gräl med någon annan struntar i om varenda skrymsle i och i närheten av krogen filmas. Har han bestämt sig för att slå någon på käften, så gör han det ändå. I Brottsförebyggande rådets rapport sägs det med ett mer byråkratiskt språkbruk: ”När det gäller mer oplanerade brott som sker under alkoholpåverkan, tyder erfarenheterna på att kameraövervakningens avskräckande effekt har mindre betydelse”.

Kameror ska sättas upp där de kan bidra till att förebygga brott. De ska inte sättas upp där de bara ger en falsk trygghet. Och det måste finnas frizoner, där det inte finns några kameror.

I Storbritannien är det tveksamt om det finns några frizoner. Varje person som vistas i Storbritannien får räkna med att bli fångad på bild av övervakningskameror 300 gånger per dag.

Mer läsning

Annons