Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 643 000 hjältar

Annons

Socialdemokraterna har återfått självförtroendet. Det märktes under första maj-firandet i Örebro. Det är en socialdemokrati som Fredrik Reinfeldt och Alliansen ska akta sig för.

Det är inte bara opinionssiffrorna som har förändrats. Det har också Socialdemokraternas tonläge.

4 643 000 människor har ett jobb att gå till, konstaterade riksdagsledamoten Veronica Palm när hon talade i Örebro.

– De är vårt lands hjältar sade hon – och tillade att alla dessa människor som arbetar är en förutsättning för att vår välfärd ska fungera. Har det inneburit något i konkret politik? Ja, i den meningen att jobbskatteavdragen inte längre är någon kontroversiell fråga. Socialdemokraterna har accepterat att det inte finns någon väg tillbaka.

Men så småningom måste Socialdemokraterna också formulera en egen politik för de människor som jobbar och sliter – och betalar skatt. Dels för att Socialdemokraterna behöver deras stöd. Men också för att staten behöver ha dem som arbetar med sig för att ta itu med en rad samhällsproblem.

Det behövs en politik som minskar arbetslösheten. Det behövs en politik som gör att färre barn växer upp under fattiga förhållanden. Något måste göras för att få ordning på a-kassan.

Men då gäller det att också ge något till alla de människor som betalar välfärdssystemen via skattsedeln. Alliansregeringens grej var jobbskatteavdragen. Men vad kommer Socialdemokraterna att erbjuda inför valet 2014? Talet om de arbetande som landets hjältar måste så småningom omsättas till konkreta förslag. Vad kan hjältarna förvänta sig om Socialdemokraterna vinner valet? Återställare fungerar inte.

I höstas såg det ut som om Socialdemokraterna skulle implodera på grund av den dåvarande partiledaren Håkan Juholts fadäser. Nu ser det ut som om partiet är på väg att återhämta sig. Medlemmarna är gladare än tidigare. Åter igen finns en entusiasm inom partiet.

Det borde allianspartierna välkomna. Landet behöver en stark opposition. Och ska alliansen utvecklas krävs det att den möter motstånd.

Mer läsning

Annons