Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-åringens bekymmer

Annons

PRO håller kongress i Örebro med start i dag. Pensionärer från hela landet ska prata om sina villkor. De som verkligen borde bry sig finns inte där – dagens 40-åringar.

PRO samlar pensionärer från de socialdemokratiska leden. Organisationen är enig med sin borgerliga motsvarighet, SPF, i kritiken mot att pensioner skattas hårdare än löner.

Orsaken till de olika skatterna är Alliansregeringens jobbskatteavdrag. Ett av regeringen Reinfeldts syften med skattesänkningen var att få att arbeta. Ju fler som jobbar, desto rikare land. Pensionärer, som per definition inte lönearbetar längre, fick behålla den gamla skattesatsen.

Skatteskillnaden retar pensionärsorganisationerna, men är en liten detalj jämfört med PRO-kongressens andra huvudfråga: ”bromsen” i pensionssystemet. Den bromsen har slagit till och sänkte under åren 2010-11 pensionerna med över sju procent.

Pensionssystemet är ingen enskild angelägenhet för dagens pensionärer. De som verkligen borde engagera sig, och oroa sig, är dagens 40-åringar och 50-åringar, som till fullo kommer att vara försörjda av det ”nya” systemet.

Sverige bytte bort det gamla ATP-systemet mot dagens konstruktion 1994 efter en blocköverskridande politisk överenskommelse. Skiftet ansågs historiskt och Sverige hade fått en långsiktigt stabil modell, löd konstruktörernas lovord.

Verkligheten har visat sig vara en annan. Den omtalade ”bromsen” slår till, när det miljardrullande systemets skulder överstiger tillgångarna. Trots god tillväxt i Sverige har pensionssystemet inte kunnat svara upp. Pensionerna har krympt medan reallönerna ökat.

Så är det nu. Framtiden är oviss. Det orangea kuvertets siffror är inte mer än en prognos, en gissning. Dagens unga pensionärer, 40-talisterna, kan ha ekonimskt skakiga framför sig.

Än mer osäkert är det för dagens yrkesverksamma, de som jobbar ihop mycket av dagens pensionsutbetalningar. Det finns anledning för dem att lyssna med stora öron på varningssignalerna från dagens pensionärer – och inse att det faktiskt rör dem själva.

Överenskommelsen 1994 var historisk men därmed inte evig. Det är dags för dagens politiker att ännu en gång se över pensionssystemet.

Mer läsning

Annons