Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

5 500 hatbrott på ett år

På bara några dagar har tre moskéer brunnit och en har utsatts för stenkastning.

Annons

På juldagen förra året brann en moské i Eskilstuna. Det var människor i lokalen när elden började. En handfull personer skadades. Polisen har ännu inte fastställt orsaken till branden. Några dagar senare utsattes moskén i Eslöv för ett brandattentat. Dagen före nyårsafton antändes ett läger i Malmö där EU-migranter bor. Någon kastade en hemmagjord brandbomb mot en moské i Uppsala. Och senast har en moské i Skillingaryd utsatts för stenkastning.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, gjordes drygt 5 500 hatbrottsanmälningar under 2013, som är det sista året med färdig statistik.

Det vanligaste hatbrottet har främlingsfientliga/rasistiska motiv. Inte sällan kopplas dessa brott samman med så kallade antireligiösa brott, som framför allt riktar sig mot muslimer och judar.

Det högre tempot i samhället, en hårdare attityd, ökad polarisering och en känsla av övergivenhet är måhända den jordmån, som fått så många att anamma Sverigedemokraternas retorik.

Det växande stödet kan också ha bidragit till att många känner att det är ”legitimt” att attackera personer och grupper av personer som har en annan religion, som kommer någon annan stans ifrån, som har en annan sexuell läggning än den egna eller som bara står upp för allas lika rättigheter.

Diskriminerande och nedsättande uttalanden, hot och våld är inte och ska inte vara acceptabelt i vårt samhälle. En stor majoritet av vår befolkning tycker så.

Ändå sker det som de flesta av oss inte tycker ska ske. Och här måste det bli en uppgift för framför allt polisen att försöka få fatt i och lagföra våldsverkarna. Men också den breda allmänheten kan vara behjälplig i det arbetet genom att vara lyhörda och uppmärksamma på vad som sker i omgivningen.

Sist och slutligen är det politikernas ansvar att genom en saklig debatt och konkreta åtgärder se till så att jordmånen för hatbrotten motarbetas. Utanförskap är en del av förklaringen, men inte hela.

Mer läsning

Annons