Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärsmöjlighet för Storå

När Kenyas ekonomi växer går det också bättre för ett litet företag i Storå, norr om Lindesberg.

Annons

Finansminister Anders Borg reser runt i Afrika. Han har varit i Uganda, Rwanda och avslutar med ett besök i Kenya.

Afrika brukar vara en kontinent för biståndsministern. En minister som reser runt till dem som det är ”synd om” och skänker lite pengar till olika projekt för att de ska klara sig lite bättre. Det är möjligen nonchalant att beskriva saken på det sättet. Seriösa biståndsprojekt har bidragit till bättre hälsa, bättre utbildning och bättre sjukvård i många fattiga ländar, i Afrika såväl som på andra kontinenter. Men bilden av Afrika är i huvudsak en ”vi tycker synd om dem”-kontinent.

Men Afrika är också en kontinent där ekonomier växer, där svenska företag kan sälja sina produkter. Det gäller inte bara de stora företagen. I Storå, norr om Lindesberg, ligger till exempel Eurolube – som säljer system för att hantera smörjolja på ett miljövänligt sätt. Kunderna finns bland annat i Kenya, den sista anhalten för finansministerns Afrika-resa. När Kenyas ekonomi växer betyder det något för Eurolube, för ett lokalt förankrad företag i Bergslagen.

Vi ska inte idealisera utvecklingen i Afrika. Det är fortfarande en problemtyngd kontinent. Även de kommande åren kommer biståndsministern att behöva åka till länder i Afrika för att diskutera hur Sverige kan stödja fattigdomsbekämpning. Och utrikesministern kommer att behöva engagera sig i konfliktbekämpning.

Det är inte heller så att en snabbt växande ekonomi automatiskt betyder tolerans och demokrati. Anders Borg inledde till exempel sitt besök i Uganda med att träffa gayaktivister. En markering mot de bisarra lagar mot homosexualitet som drivits igenom i Uganda.

Men vi måste sluta se Afrika som en klump av elände. Stora delar av Afrika är på väg att resa sig ur fattigdomen. Det är en bra nyhet i sig. Och dessutom: missar vi vad som är på väg att hända, missar vi också affärsmöjligheter.

Mer läsning

Annons