Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äggen i Glanshammar

I dag är det 40 år sedan Vietnamkriget tog slut. En konflikt på andra sidan Jorden som blev svensk inrikespolitik.

Annons

Kommunisterna tog makten i norra Vietnam. Södra Vietnam styrdes av regimer som fick stöd av USA. USA skickade trupper för att förhindra att kommunisterna fick makten även i södra Vietnam. De regimer som styrde i södra Vietnam var korrupta militärdiktaturer.

Att vänstern var emot USA var lika självklart då som nu. Men även unga socialdemokrater, liberaler och centerpartister började bära märket med symbolen för FNL, den av Nordvietnam stödda upprorsrörelsen i Sydvietnam. Statsminister Olof Palme protesterade så kraftfullt att USA graderade ner de diplomatiska förbindelserna med Sverige.

Demonstrationer mot USA blev vardag. I Glanshammar utanför Örebro träffades den amerikanske ambassadörens bil av några ägg.

Många reagerade mot att USA bombade ett fattigt land i Sydostasien och stödde en korrupt militärdiktatur. Men för vänstern fanns det ytterligare en dimension. Vietnamkriget skulle kopplas till kampen mot kapitalismen.

Den 30 april 1975 marscherade soldater från Nordvietnam och FNL in i Saigon. En förfärlig effekt av Vietnamkriget var de röda khmerernas maktövertagande i Kambodja, vars skräckvälde kostade miljontals människor livet. Den amerikanska strategi som gick ut på att ”min fiendes fiende är min vän” misslyckades.

Fyra år efter kriget kom USA:s vice president Walter Mondale till Sverige. När Vietnam nämndes sade han: ”Vi hade fel. Ni hade rätt”.

I Vietnam infördes marknadsekonomi. Medborgarna har högre levnadsstandard, men de lever ännu i en diktatur. I det vietnamesiska kommunistpartiet finns det en falang som vill knyta närmare band till den forna fienden USA.

I Sverige finns fortfarande en misstänksamhet mot USA, som kan spåras till Vietnamkriget.

Mer läsning

Annons