Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akta dig för V Juholt!

Annons

Jonas Sjöstedt kandiderar som partiledare för Vänsterpartiet – eller som manligt språkrör. Det har stått klart sedan tidigare att Jonas Sjöstedt vill bli partiledare. Men han har legat påtagligt lågt. Han har avvaktat och sagt att han kan tänka sig att bli partiledare om Lars Ohly avgår.

Lars Ohly borde bli orolig. Nu blir det svårt att sitta kvar som partiledare. Enligt Dagens Nyheter vill distriktsordföranden i 14 av 25 partidistrikt byta ut Ohly före nästa val. Och många av distrikten nämner just Jonas Sjöstedt som en framtida partiledare.

Även Håkan Juholt borde bli orolig. Om Vänsterpartiet väljer en partiledare som är mindre dogmatiskt, blir det lättare för V att värva socialdemokratiska väljare. Under Gudrun Schyman blev Vänsterpartiet landets tredje största parti.

Det var ett fräckt drag av Jonas Sjöstedt att tillkännage sin kandidatur på Vänsterpartiets dag i Almedalen. Därmed sjönk intresset för Ohlys tal – som direktsändes i tv.

När Lars Ohly valdes till partiledare 2004 jublade de partimedlemmar som gillar Kuba, som gärna läser böcker av Lenin och som gärna visar att de behärskar gammaldags marxistiska teorier. Stämningsläget i partiet var att de som tillhörde ”högern” lika gärna kunde sticka.

Jonas Sjöstedt hörde inte till dem som jublade när Lars Ohly blev partiledare. Men han hörde inte heller till de som högljutt opponerade mot Lars Ohly. Lågmält och sakligt kunde han i och för sig uttrycka att han inte alltid delade partiledningens uppfattning. På det sättet har han vunnit respekt även inom vänsterfalangen.

Under samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför valet i höstas upptäckte vänsterfalangen att det fanns en klar konflikt mellan de höga målen i partiprogrammet och dagspolitikens kompromisser. Det kan också ha bidragit till att Jonas Sjöstedt nu framstår som en realistisk partiledarkandidat. Eller om det blir två språkrör? En modell som Jonas Sjöstedt själv förespråkar.

Med Lars Ohly som partiledare förpassades Vänsterpartiet till den politiska marginalen. Det är ingen som bryr sig om vad Vänsterpartiet anser. Med Jonas Sjöstedt kan V återigen bli ett parti att räkna med. Det kan bli otrevligt för Håkan Juholt.

Mer läsning

Annons