Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig peka ut en grupp

Annons

Socialdemokraternas Stefan Löfven har tvingats be om ursäkt. Inte för egen del utan för att återupprätta partiets heder. Anklagelserna om antisemitism hotade hela socialdemokratins trovärdighet.

Ilmar Reepalu, som varit socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö i 17 år, har vid flera tillfällen uttryckt åsikter om stadens judiska befolkning. Han har tidigare hävdat att judarna i Malmö, som grupp, har ett ansvar att ta avstånd från delar av Israels politik. På så sätt kan de skydda sig mot hot och hatattacker.

I en intervju i magasinet Neo häromveckan påstod Ilmar Reepalu att den judiska församlingen i Malmö är infiltrerad av Sverigedemokraterna. Det skulle enligt Reepalu vara ett sätt för SD att driva sitt hat mot muslimer.

Det uttalandet föranledde det Judiska centralrådet att skriva ett öppet brev till Stefan Löfven och påpeka ”att den typen av konspirationsteorier känner vi alltför väl igen från historien”.

I går mötte Löfven företrädare för rådet och försäkrade att Ilmar Reepalus uttalanden inte stämmer med Socialdemokraternas värderingar. Ingen behöver tveka om partiledarens uppriktighet, antisemitism är ingen del av socialdemokratin. Representanterna från Judiska rådet var också nöjda efter mötet.

Vad är då problemet? Ilmar Reepalu är ett. Det är inte första gången han ger uttryck som inte står i samklang med partiets värderingar. Förrförra S-ledaren Mona Sahlin tvingades för två år sedan göra en utryckning till Malmö för att övertala kommunalrådet sluta konfrontera Malmöbor av judiskt ursprung.

Malmö är en mångkulturell och segregerad stad. Arbetslösheten är hög. De sociala spänningar som utvecklingen fört med sig ställer höga krav på den politiska ledningen.

I ett sådant läge måste ledande politiker som Ilmar Reepalu stå emot trycket att förenkla verkligheten för att möjligen vinna tillfälliga poänger som ”sanningssägare”.

Antisemitismen är vår historias värsta exempel på att peka ut en folkgrupp som syndabockar. Det är varje politikers plikt att aldrig dela in folk i grupper eller peka ut en grupp som ansvarig.

Däremot är vi alla individer och ansvariga för våra egna ord och handlingar.

Mer läsning

Annons