Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig svart eller vitt

Annons

Är det rätt att välja sida i en konflikt där ingen part står för det goda? Eller ska man låta bli och låta ondskan fortsätta?

Filmsajten Youtube har satt rekord. På en dag har 21 miljoner sett videon ”Kony2012” som berättar om hur barn i Uganda kidnappas för att bli sexslavar eller barnsoldater. Avsändare är den amerikanska organisationen Invisible Children, de osynliga barnen.

Ni som har tonåringar vid datorn hemma känner redan till kampanjen mot Joseph Kony, ledaren för LRA, ”Herrens motståndsarmé”. Han finns med i toppen av listan på efterlysta av den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, misstänkt för brott mot mänskligheten. Enligt de lägsta uppskattningarna har 10 000 ugandiska barn rövats bort av LRA.

Youtube-filmen är mycket skickligt gjord och har ett klart budskap – det enda sättet att stoppa Joseph Kony är med militära medel. Invisible Children har med sin lobbyverksamhet i USA påverkat politikerna att sända 100 amerikanska rådgivare att hjälpa den ugandiska militären.

Det är här det bli problem. Den ugandiska regimen står inte för det goda utan har också gjort sig skyldig till övergrepp mot landets befolkning. Dessa fakta förtigs helt i internetvideon. Den beskriver enbart den onda sidan och låter det vara underförstått att motståndaren är god. Så enkel är inte verkligheten.

De som är kritiska mot Invisible Children har en rad befogade invändningar. Organisationen anklagas för att vara en sekt, som har en översittarinställning i stil med att Afrika är den vite mannens börda. Det smusslas också med insamlade pengar, som till stor del går till amerikanska tillställningar i stället för direkt till de drabbade barnen.

Helt klart har Invisible Children lyckats med att göra de ugandiska barnen synliga. Det finns ett stort värde i det. Det ständigt närvarande våldet mot civilbefolkningen i Uganda toppar inga nyhetssändningar i västvärlden. Det finns så många andra konflikter som enligt massmedielogiken är mer intressanta.

Med det perspektivet har Invisible Children gjort gott genom att bryta igenom den förhärskande världsbilden. Vi som mottagare får göra våra egna kritiska bedömningar om vad som är rätt eller fel, medvetna om att världen sällan är enbart svart eller vit.

Mer läsning

Annons