Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla medel är inte tillåtna

Annons

Snart skolavslutning. Men innan sommarlovet ska det firas ordentligt. Risken är stor att ungdomar under 18 år festar med alkohol. Grupptrycket är stort och tillgången flödande, bokstavligt talat.

I Sverige är 18 år gränsen för att få dricka sprit. Det finns inga om och men eller undantag. Under 18 år – ingen alkohol. Ändå så talar all erfarenhet för att mängder av minderåriga, barn alltså, kommer att berusa sig under de närmaste veckorna. För en del blir det debut, för andra ytterligare en gång i raden.

Minderåriga kan dricka eftersom det finns en vuxenvärld som villigt förser dem med förbjudna varor. Langarna kan vara syskon, kompisar eller föräldrar. Logiken är enkel. Stoppas denna vuxenverksamhet så blir det inget ungdomssupande.

Samtliga kommuner i Örebro län och Värmland samarbetar sedan 2007 med polisen i ett projekt för att stoppa langningen. Målet är i första hand att påverka vuxna, att få de välvilliga distributörerna att inse vilka risker de utsätter barnen för. Alkohol är en säkerhetsfråga och inte en moralfråga, säger fältassistenten Magnus Berglund, Karlstad, i den film som ”Stoppa langningen” har på sin hemsida. Kalla fakta talar för att berusning ligger bakom de flesta av de brott, främst våldsbrott, som unga gör sig skyldiga till.

Syftet med kampanjen är oantastligt. Men alla medel är inte tillåtna. I en kampanjaffisch står:” Din dotter är fortfarande oskuld. Men när hon druckit av vinflaskan du gav killarna törs hon nog gå hela vägen”. Detta är unken sexism som förminskar tjejer till offer. Det är inte med skamgrepp från förr som en modern kampanj mot alkohol ska föras. Att förstärka förvridna könsroller riskerar dessutom att förmörka det ursprungliga budskapet.

Vuxna har ansvar för att barn inte dricker. Vuxnas ansvar att förmedla jämställdhet är en lika stor självklarhet.

Mer läsning

Annons