Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allians utan allierade

Om svenska folket gick till valurnorna i dag skulle bara två av fyra allianspartier få riksdagsmandat. Alliansens epok i svensk politik går mot sitt slut.

Annons

När rösterna var räknade i riksdagsvalet 2002 fick Moderaterna och Folkpartiet ungefär lika stort stöd – 15,2 respektive 13,3 procent. Bara åtta år senare hade sympatierna för Moderaterna fördubblats medan stödet för Folkpartiet nästan hade halverats. Skillnaden stavas Alliansen.

När Alliansen presenterades för första gången hemma hos Centerledaren Maud Olofsson i Högfors var det med budskapet att partierna var beredda att släppa hjärtefrågor för att tillsammans få till ett maktskifte vid nästa val. Så blev det också.

Med moderater som kaptener har de mindre partierna rott Alliansskeppet mot två valsegrar. Men frågan är om det blir en tredje – att göra avkall på hjärtefrågor är kostsamt på lång sikt. Alliansen har successivt urholkat småpartiernas identiter: Vad skiljer idag Kristdemokraterna från Moderaterna? Och har Centerpartiet lämnat landsbygden? Väljarna känner inte igen sina partier.

I Aftonbladet och United Minds opinionsundersökning som presenterades igår kravlade sig varken Centerparitet eller Kristdemokraterna över riksdagsspärren.

Kannibalismen inom samarbetet fortsätter därmed: de mindre partierna kämpar för att inte överskuggas fullkomligt.

Förtjänsten av att vara en del av Alliansen har givetvis varit tillträdet till makten. Men när det sker till ett så högt pris att partiernas överlevnad faktiskt riskeras så är det dags att ta nya grepp. Centerpartiet och Kristdemokraterna i Örebro har visat att det mycket väl går att samarbeta över blockgränserna och vill partierna vara med och påverka svensk politik även i framtiden måste överlevnad nu prioriteras framför Alliansbygget.

Efter valet 1994 förklarade dåvarande S-ledaren Ingvar Carlsson att blockpolitiken var död. Först 20 år senare tycks han få rätt.

Mer läsning

Annons