Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt annat än säkert

Politiska beslut blir aldrig till lagar huggna i sten att gälla i evigheter. Det visade med all tydlighet det så kallade historiska riksdagsbeslutet i torsdags om kärnkraften.

Annons

Jämnt 30 år efter Sveriges mest laddade folkomröstning så gjorde den svenska kärnkraftspolitiken helt om. Det som 1980 var ett val mellan tre olika avvecklingstempon blev nu ett ja till att ersätta uttjänta kärnkraftverk. Denna helomvändning trodde nog inte den mest inbitne kärnkraftsvän på för bara några år sedan.

Torsdagens beslut må vara historiskt, som vissa vill kalla det. Men risken, eller chansen, är att det inte blir särskilt långlivat. Om De rödgröna vinner valet har de lovat att riva upp beslutet och styra energipolitiken tillbaka mot en avveckling.

Kärnkraften är komplicerad och kontroversiell. Så det är inte lätt att veta vilket beslut som är riktigt. Få politiker älskar dessa dystra kolosser som reser sig ur vackra strandlandskap. Det vore så mycket bättre om vi kunde försörja oss på förnybar energi, även om en form av framtidens energi, de anskrämliga vindkraftverken också väcker anstöt hos många.

Men så ser verkligheten inte ut i dag. Sverige klarar sig inte utan kärnkraften. Miljöminister Andreas Carlgren (C) gick en holmgång mot Miljöpartiets Maria Wetterstrand under debatten. Carlgren hävdade att kärnkraften inte alls tränger undan satsningen på förnybar energi. Wetterstrand i sin tur hävdade motsatsen.

Vi lever i en annan värld i dag än för 30 år sedan. Då var klimathotet ett bekymmer för ett fåtal insatta experter. Nu har dåtidens prognoser blivit en verklighet som pockar på snabb och kraftfull handling. Olja och kol måste ersättas illa kvickt för att inte ytterligare elda på växthuseffekten. Och då finns bara kärnkraften som ersättare för energitörstiga industriekonomier.

Kärnkraften är ett nödvändigt ont. Det bästa för Sverige hade varit ett energibeslut som haft en stark majoritet bakom sig i stället för detta nya osäkra tillstånd. Det som sätter stopp är de två regeringsalternativen inför valet i höst. Socialdemokraterna är en naturlig partner i en blocköverskridande överenskommelse om energi för framtiden. Med kärnkraft, men framför allt med förnybar energi.

Sådana lösningar är möjliga, se bara på uppgörelsen om pensionerna.

Mer läsning

Annons