Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt är tyvärr inte guld som glimmar

Annons

I onsdags gästades Wadköping av ett så kallat medium.

Tyvärr ingen oskyldig spökvandring.

Jane Lyzell har arbetat som "spiritualistiskt medium sedan 1998" och menar sig kunna få kontakt med det svenska matundrets pionjärfigur Cajsa Warg (1703-1769). Till råga på allt driver Lyzell Sveriges "äldsta spiritualistiska kursgård" i Ramsberg och de som lyssnade på henne i Wadköping fick veta att Warg minsann känner till Örebros nuvarande matkung Carl Jan Granqvist. Allt detta stod i torsdagens NA, men den som undrade hur en kvinna död sedan 1769 kan känna till Granqvist som är född 1946 fick ingenting veta.

När det gäller den sedan länge avsomnade Cajsa Warg torde det vara harmlöst, men de profiterade även på anhöriga till nyligen avlidna eller försvunna.

Självklart går det att avfärda Lyzells besök i Wadköping som en ofarlig turistattraktion. Vad är det för skillnad på detta och spökvandringar för barn på slottet? Skillnaden ligger i att arrangörerna av spökvandringar inte hävdar att Engelbrekts ande i rikssalen och tomten i källaren är en sanning. Det är underhållning. Men ett självutnämnt medium – det finns ingen legitimation godkänd av Socialstyrelsen – utger sig för att verkligen kunna kommunicera med de döda. När det gäller den sedan länge avsomnade Cajsa Warg torde det vara harmlöst, men de profiterar även på anhöriga till nyligen avlidna eller försvunna. Människor som borde tala med själasörjare eller psykolog för att kunna få ordning på sina känslor.

Till en början skulle hon kunnat få frågor vad som klassificerar ett medium? Handlar det om examinationer och hur kan hennes förmåga bevisas?

Det är därför ytterst problematiskt att ge företagare som Jane Lyzell gratisreklam och inte ställa några kritiska frågor. För det var exakt vad reportaget i torsdagens NA handlade om. Till en början skulle hon kunnat få frågor vad som klassificerar ett medium? Handlar det om examinationer och hur kan hennes förmåga bevisas? Nu har man inte gjort detta och det är en trend även när det gäller tv där olika spiritualister genererar tittarsiffror. Men det handlar inte om harmlös underhållning utan om att tjäna grova pengar på människors saknad eller oro.

Så nästa gång ett "medium" gästar Örebro borde kunderna kräva faktiska bevis för att de besitter gåvan att tala med avlidna. För om det går att bevisa torde det vara en världssensation som avsevärt kommer att öka sagda mediums intäkter.

Mer läsning

Annons