Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre vill bo vid en ko

Örebro växer. Och det får konsekvenser: Hela Sverige kommer inte att leva. I varje fall inte om vi menar att barnfamiljerna kommer att flöda in i varenda kommun.

Annons

Både EU och staten satsar pengar på regionalpolitik som bland annat syftar till att skapa jobb i områden som drabbas av avfolkning. Problemet är: Många människor väljer ändå att bosätta sig i större städer.Det är tiotusentals människor som fattar individuella beslut att flytta. Till studier. Till jobb. Till släktingar. Till ett mer attraktivt nöjesliv. Eller till en ort där du kan köpa mjölk fram till kl 23 på kvällen – eller varför inte dygnet runt?

Om du tittar på bostadssituationen i Stockholm så skriker den: ”Flytta inte hit. Det är både dyrt och besvärligt”. Men människor trotsar det svåra läget och flyttar ändå dit. En del genom att trotsa de höga priserna på bostadsrätter – och de är beredda att lägga en förhållandevis stor del av inkomsten på boendet. Andra genom att ge sig in i det getingbo som andrahandsmarknaden för hyresrätter utgör.

Jämfört med Stockholm är Örebros växtvärk ändå ganska måttlig, men den märks. Örebros politiker har en rätt tacksam uppgift. Här handlar det om att skapa utrymme för fler bostäder, att se till att vi har skolor så att det räcker, att bygga ut busstrafiken. I flera av kommunerna runt Örebro handlar det om att avveckla – och rädda det som räddas kan. Det är betydligt tuffare att förklara sådant för väljarna.

Det finns ingenting som tyder på att urbaniseringen vänder. De politiska insatserna kan på sin höjd bromsa trenden, knappast hejda den. Utmaningen är snarare att se till att de få människor som till slut bor kvar i Laxå, Ljusnarsberg och Hällefors ändå har en rimlig samhällsservice samtidigt som servicen kan byggas ut i växande städer som Örebro.

Det kommer alltid att finnas människor, även bland de yngre, som föredrar att bo i närheten av betande kor hellre än vid affären som håller öppet till kl 23. Men de är rätt få.

Mer läsning

Annons