Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt ljus på MP och C

Annons

Gårdagens valkväll i Örebro blev en rysare. Och dramatiken fortsätter. Socialdemokraterna fick ett mandat till och Moderaterna förlorade ett. Det innebär att det inte finns någon självklar majoritet som kan styra Örebro kommun. Miljöpartiet och Centerpartiet lär nu får inviter att styra tillsammans med Socialdemokraterna.

Valet gav inte det kristallklara resultat som är önskvärt för att få en stabil majoritet. Varken Koalition Örebro, de fyra borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet, eller Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick någon egen majoritet. Båda dessa kommunpolitiska block har sagt nej till att vara beroende av stöd från Sverigedemokraterna.

Så nu inleds förhandlingar. Valrörelsens hetta förvandlas till inviter om samarbete. Så praktisk är kommunpolitiken. I strålkastarljuset hamnar Centerpartiet och Miljöpartiet. Skulle dessa två partier välja att samarbeta med Socialdemokraterna skulle denna trio få de eftertraktade 33 mandaten och egen majoritet.

Både C och MP har vanan inne att samarbeta med Socialdemokraterna, i kommuner och i rikspolitiken. Så om dessa två partier i Örebro skulle byta sida är det ingen sensation i sig. Miljöpartiets linje är i allmänheten ytterst pragmatisk. De söker samarbete med andra som ger mest utrymme åt MP:s egen politik. i Örebro har partiet tidigare gett sitt stöd åt S.

Situationen är mer känslig för Centerpartiet som knutit sig starkt till de andra partierna i Alliansen. Skulle Centern byta sida riskerar partiets företrädare en svekdebatt. Partiet agerar heller inte från någon styrkeposition. Partiet backade även nu i omvalet.

En annan fråga är vad som händer med Vänsterpartiet. Skulle Socialdemokraterna få med sig C och MP är de inte längre beroende av V. Både Miljöpartiet och Centerpartiet skulle ha lättare att motivera sitt ”svek” om det skedde till priset av att Vänsterpartiet petas från majoriteten.

Valresultatet visar med all tydlighet att hela Örebro kommun borde ha deltagit i omvalet. Nu är det enbart en del av väljarna som helt ritar om den politiska kartan i Örebro kommun. Resultaten från nordöstra valkretsen avviker från kommunen som helhet.

Mer läsning

Annons