Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allting är inte relativt

Allting är relativt. Uttrycket har viss fransk klang.

Annons

Oavsett ursprung så har innebörden mist sin filosofiska lätthet och blivit stenhård politik i Frankrike.

I torsdags inledes deporteringen av 850 romer till hemländerna Rumänien och Bulgarien. Initiativet kommer från president Nicolas Sarkozy och i juli kom order om att riva 300 romska läger runt om Frankrike.

Vi är alla arvtagare till det som en gång var fransk inrikespolitik. Franska revolutionen formulerade för första gången de universella mänskliga rättigheterna. I dagens franska grundlag står allra först att medborgarna garanteras jämlikhet inför lagen oavsett ursprung, ras eller religion. I Frankrike finns det franska medborgare, men det finns också EU-medborgare, till exempel svenskar och rumäner.

Beslutet om deporteringen har raderat ut romernas individuella rättigheter, de har buntats ihop och ska nu fraktas bort. Må vara att vissa av dessa 850 människor har begått brott, men den franska razzian handlar inte om att spåra upp enskilda brottslingar utan att kollektivt bestraffa en hel folkgrupp, helt emot den egna grundlagens höga princip.

Det är ingen tillfällighet att just romer förnekas sina medborgerliga rättigheter i Frankrike, och Frankrike är inte ensamt om att särbehandla romer. I sommar har samma typ av godtyckliga ingripande drabbat romer i Sverige och Danmark. Det finns lagar som ger polisen rätt att avvisa andra EU-länders medborgare.

Problemet är att just romer antas vistas här med avsikt att begå brott, just eftersom de är romer. Vi lär inte få uppleva att polisen sätter tyska eller holländska campingturister på första bussen tillbaka till hemlandet.

Den enskilde medborgarens rättigheter är grundläggande. I Sverige, i Frankrike. Och för EU. Lagen gäller alla, men i verkligheten inte romer. Busslasterna och flygen till Rumänien visar att individens rättigheter är relativa, där romer förblir en andra klassens medborgare, utan politisk röst.

Det finns ytterligare en dimension av dessa ingripanden. I länder med ekonomisk kris och arbetslöshet uppstår en allmän frustration och ett sug efter att hitta syndabockar.

Nu drabbas romer, lägst på den sociala rangordningen. Det är illa nog. Nästan gång kan det vara människor av annat ursprung, ras eller religion. Då hotas vi alla.

Mer läsning

Annons