Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alternativet är soptipp i Rumänien

Annons
Bättre än Rumänien. Rumänska myndigheter kan vräka romer från deras bostäder och skicka dem till soptippar. Då kan alternativet att tigga i Sverige vara bättre – eller mindre dåligt. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/TT

Vad är värst för en rumänsk rom? Att sova i en skruttig bil eller en ”kåkstad” och tigga utanför en butik i Örebro – eller att bo kvar i Rumänien? Svaret är tyvärr: För många av dem är det bättre att sova i bilen i Örebro, även under vintern.

Lösningen på problemet finns alltså i Rumänien. Och det finns hopp om en förbättring.

På måndagen arrangerade Folkpartiet ett seminarium om tiggare i riksdagen.

Thomas Hammarberg, som under många år arbetat med mänskliga rättigheter, gav en mörk bild av läget för romer i Rumänien: En arbetsmarknad som är så gott som stängd för romer. Utbildade romer döljer sitt ursprung för att få jobb. Rättsosäkerheten är skrämmande. En romsk familj kan bli ivägkörd från sitt hus av myndigheterna, med hänvisning till oklara ägarförhållanden. Familjen anvisas sedan till en soptipp. Det kan bo tusentals romer vid soptippar. De försöker överleva på att sortera sopor. Sådana vräkningar sker varje vecka.

– Det är förhållandena i Rumänien som får människor att komma hit. Det är inte så att vi skulle få en invasion av tiggare för att vi ställer upp en bajamaja för att ge dem lite bättre villkor, säger Thomas Hammarberg.

Enligt Thomas Hammarberg får en tiggare i Stockholm i genomsnitt 60 till 70 kronor om dagen. Det kostar ungefär 1 300 kronor att resa till Sverige. Alltså det krävs 20 dagars tiggande enbart för att få pengar till resan om varenda krona går till just resan – vilket naturligtvis inte är realistiskt.

Så svaret på problemet finns i Rumänien, Bulgarien och andra EU-länder där romer lever i misär.

Jag har själv träffat företrädare för den rumänska regeringen som i det längsta försöker förneka att det förekommer någon diskriminering av romer. Vreden kokar i mig. Jag skulle vilja be vederbörande att fara och flyga. Men jag bör nog hålla mig i styr. Lågmälda samtal är sannolikt ett effektivare medel. Sverige har nu ett samarbetsavtal med Rumänien om de här frågorna.

Det görs också rätt mycket av frivilliga organisationer. Rickard Klerfors är biståndsansvarig på Hjärta till hjärta. Han talar rumänska och bor ungefär halva sin tid i Rumänien. Organisationen arbetar med alla de åtgärder som är klassiska i fattigdomsbekämpning, till exempel utbildning och hälsa.

– Vi ser på vissa orter en minskad migration, till och med ett visst återvändande, säger han.

Det finns också en del solskenshistorier. Någon av de romska tiggare som kom till Mälardalen var en hejare på att göra träskedar. Sälja skedar är något helt annat än att tigga. Och nu finns planer på att starta skedtillverkning som drivs av romer i Rumänien – för export till Sverige.

Sven Hovmöller i föreningen Hem började organisera tidningsförsäljning. Den har hittills gett 4,5 miljoner kronor i inkomster för romer i Sverige.

Martin Valfridsson är regeringens samordnare för ”utsatta EES-medborgare”. Han tänker lägga fram sina förslag i höst. Som någon på seminariet sade: Förändring där – värdighet här. Det måste vara utgångspunkten.

Mer läsning

Annons