Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambassad i Ramallah?

Annons

I veckan kommer palestiniernas president Mahmoud Abbas begära att FN erkänner en palestinsk stat. USA försöker övertyga palestinierna att avstå. Huvudargumentet mot ett erkännande av en palestinsk stat är ... Ja, vadå?

Den palestinska staten finns i praktiken. Den är visserligen hårt kringskuren. Dess medborgare kan bara med stort besvär resa mellan olika områden eftersom de hindras av israeliska vägspärrar. En del av den palestinska statens territorium kontrolleras av en utbrytarstat: Gazaremsan styrs av det terroriststämplade Hamas.

Men det finns en palestinsk myndighet, en lagstiftande församling och en fungerande regering. Sverige har nyligen upphöjt den palestinska representanten i Stockholm till ambassadör. Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe säger på sin Facebook-sida att Norge är berett att erkänna Palestina. Redan har en rad latinamerikanska länder, till exempel Argentina, Brasilien och Bolivia sagt ja till att erkänna Palestina.

Ska vi avstå från att ha diplomatiska relationer med Palestina, eftersom Israel inte erkänner den palestinska staten? Men Sverige erkänner Kosovo, trots att Serbien inte gör det. Sverige erkänner Moldavien och Georgien, trots att en del av deras territorium kontrolleras av ryskstödda utbrytarrepubliker.

Kommer det att påverka fredsprocessen om FN – och en rad enskilda länder – erkänner Palestina? Nej knappast! Det kommer nog inte att göra vare sig till eller från.

Israel kommer att irriteras. USA kommer att lägga in sitt veto mot att den nya staten får status som fullvärdig medlem i FN.

Om den palestinska sidan hoppas att det ska påverka själva förhandlingsprocessen, så gör den en felbedömning. Israel kommer fortsätta bygga bosättningar på palestinska områden, lika oblygt som tidigare. Små palestinska grupper kommer att sabotera fredsprocessen så gott de kan genom att skicka raketer in i Israel. Så länge USA:s president Obama inte griper in i processen, kommer den att stå still – eller gå bakåt.

Men det blir onekligen en ny verklighet för Israel att hantera – om den ena ambassaden efter den andra byggs i Ramallah, som i praktiken är palestiniernas huvudstad.

Israel är fortfarande Mellanösterns bäst fungerande demokrati. Men demokrati och ockupation går i längden inte ihop. Det borde den israeliska regeringen tänka på.

Mer läsning

Annons