Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambitiöst ungdomsforum hotas

Den politiska majoriteten i Örebro vill att barn och unga ska få vara med mer och ge synpunkter. Gott så. Men det räcker inte.

Annons

Ett forum för ungdomsdemokrati – det är vad den politiska majoriteten siktar på att skapa under den kommande mandatperioden. När det väl är på plats ska barn och unga därifrån föra fram sina synpunkter. Kanske ska de också få fatta egna beslut.

Ingen vet hur det blir i slutändan. Majoriteten trevar efter en lämplig form och helt säkert blir det en form som blir hanterbar och förståelig för politikerna själva och vuxenvärlden.

Vid fredagens folkhälsokonferens för Sydnärke berättade forskningsledaren vid Kairos Future, Thomas Fürth, om resultaten från dess globala ungdomsstudie. Ett resultat är att ungdomar vill vara involverade och att få ha en egen åsikt. Det borde inte höja ögonbrynen på någon.

Det finns väldigt många möjligheter att göra sin röst hörd. Att föra fram sin åsikt är inte svårt. Aldrig tidigare har det väl funnits så många åsiktstorg, som tekniken skapat och gjort tillgängliga för alla.

Det knepiga i dag är snarare att bli lyssnad på. Ungdomar har väl i alla tider tyckt att de haft svårt att nå fram med sina tankar och åsikter. Attityden från vuxenvärlden har ofta varit nedlåtande: ”Ja, ja – det är vad ni vill, men ni kan inte se helheten och förstår inte konsekvenserna.”

Samma attityd möter för övrigt äldre personer som av makthavare och alltför många andra anses ha gjort sitt i samhället och inte ska lägga sig i det som de ”inte har med att göra”.

Demokrati är så viktigt. Att fritt få framföra åsikter och fakta utan att riskera repressalier är grundläggande i vårt samhälle. Denna rättighet har tyvärr börjat naggas i kanten.

Det är bra att politikerna vill säkra ungdomarnas möjligheter att få föra fram sina tankar. Men parallellt med det måste politikerna också hitta en form för att verkligen ta ungdomarna på allvar.

Om inte mottagandet av åsikterna fungerar, så kommer inte heller ett nytt ambitiöst ungdomsforum att fungera.

Mer läsning

Annons