Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Borgs bidragslinje 2014

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Inför valet lovar Socialdemokraterna höjda barnbidrag. Nej, förlåt! Jag menar Moderaterna.

I förra veckan sade finansminister Anders Borg att regeringen inför nästa budget ”kommer att titta på fördelningsåtgärder, kanske framför allt åtgärder för barnfamiljer.” Granskar vi formuleringen, så lovade Anders Borg ingenting. Men det är svårt att tolka det på något annat sätt än att han tänker använda traditionell socialdemokratisk politik inför valrörelsen 2014. Mer bidrag! Visserligen säger Anders Borg att denna bidragslinje inte har effekten att ta folk från arbetsmarknaden.

Nästa budget presenteras i september. Dit är det bara några månader. Men åtgärderna träder i kraft under valåret 2014.

I veckan sade också Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, att vi kanske kan börja skönja mer normala ekonomiska tider. Räntorna har börjat sjunka i flera europeiska länder. Och tänka sig: I veckan höjdes kreditbetyget för Grekland. Det anses inte fullt lika riskabelt som tidigare att låna ut pengar till den grekiska staten.

Det har legat något av en förbannelse över borgerliga regeringar. De har tagit över just när ekonomin vänt nedåt. Så var det när Thorbjörn Fälldin blev statsminister 1976. Så var det när Carl Bildt blev statsminister 1991. Med viss fördröjning drabbade det också Fredrik Reinfeldts regering. Fast regeringens krishantering fick godkänt av väljarna i valet 2010.

Nu är det ekonomiska läget betydligt bättre, ur regeringens synpunkt. Mycket talar för att en vändning i världsekonomin är på väg. Sverige har starkare statsfinanser än de flesta andra europeiska länder. Det finns utrymme för att stimulera ekonomin.

Höjda barnbidrag ger en sådan stimulans. Dessutom gynnar höjda barnbidrag familjer med lägst inkomster, eftersom det är ett fast krontal. En hundralapp mer i månaden betyder mer för sjukvårdsbiträdet som vänder på varenda krona än för civilingenjören som tjänar 45 000 kronor i månaden.

En debatt om valfläsk är nästan oundviklig. Men många ekonomer kommer att säga att det är rätt att stimulera ekonomin just nu. Mer pengar till hushållen leder till att människor handlar lite mer i affären, de väntar inte riktigt lika länge innan de går och klipper sig och äntligen ska barnen få nya sommarjackor. Det stimulerar tjänstesektorn och skapar jobb. Så debatten om valfläsk blir nog inte så besvärande, trots allt.

I mediebruset kommer människor dessutom att höra att det mesta ser lite ljusare, både i Sverige och i vår omvärld.

Då kan Anders Borg ställa sig och med allvarlig min uttrycka oro för vad som skulle hända med de positiva tendenserna, om det skulle gå så illa att vi får en rödgrön regering.

Räcker det för att säkra en alliansseger i valet? Det är inte säkert. Det är många andra faktorer som påverkar. En del väljare vill helt enkelt ha en ny regering efter en tid. Och två av allianspartierna balanserar på fyraprocentspärren. Men de ekonomiska förutsättningarna verkar gå alliansregeringens väg just nu.

Mer läsning

Annons