Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en avstalinisering

Josef Stalin är en av vår tids värsta mördare.
På fredagen meddelade president Medvedev att han ska inleda en avstaliniseringskampanj.

Annons

Få – om ens någon – har gjort sitt land så mycket skada som Stalin. Han lät mörda miljontals och åter miljontals människor. Han rensade ut de dugligaste officerarna i Röda armén – och försämrade därmed Sovjetunionens möjligheter att utkämpa andra världskriget. Han tvångskollektiviserade jordbruket – vilket ledde till svält.

Han förde miljontals människor till arbetsläger. Liksom det fanns en femårsplan för ekonomin fanns det bisarra femårsplaner om hur många regimkritiker som skulle arresteras och mördas. Det fick till följd att även personer som inte alls var emot regimen blev arresterade och mördade.

Ibland uppstår en sjuklig beundran för ”starka ledare”. På ytan kunde ju Stalin sägas vara stark. Under hans ledning byggdes den tunga sovjetiska industrin. Han skapade ett välde, där Sovjetunionen i praktiken kontrollerade en rad länder i Öst- och Centraleuropa. Men han lade också grunden för Sovjetunionens fall.

I dagens Ryssland finns en längtan efter ”fornstora dagar”. Stalin passar in i den bilden. Det är ingen slump att premiärminister Putin tidvis har strukit Stalins anhängare medhårs.

I Ryssland uppstod för några år sedan en politisk vits om Putin. Han ligger och sover – och drömmer att Stalin kommer till honom.

– Hur ska jag styra Ryssland, undrar Putin.

– Du ska samla ihop alla oppositionella och skjuta dem, säger Stalin.

– Och så ska du måla hela Kreml blått.

– Varför blått, undrar Putin.

– Ha, jag visste att du inte skulle fråga om det första, svarar Stalin.

Chrustjov startade en avstaliniseringskampanj redan 1956. Då bytte Stalingrad namn till Volgograd. Men Chrustjov störtades av Leonid Brezjnev och den konservativa falangen i kommunistpartiet.

Det återstår att se om Medvedevs markering mot Stalin, också innebär en vändning till det bättre när det gäller mänskliga rättigheter. Och det återstår att se om Stalin ännu en gång kan göra comeback i Ryssland.

Mer läsning

Annons