Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en ”juholtare”?

Annons

Socialdemokraterna vidhåller sitt nej till europakten, det vill säga euroländernas samarbete för att hålla ordning på de offentliga finanserna. Men det är ett märkligt nej. Till Ekot säger Socialdemokraternas ekonomiske talesman Tommy Waidelich att ”rent juridiskt har det gått våra åsikter till mötes när det gäller de delarna. Men fortfarande så är ju en viktig fråga inflytelsefrågan”.

Enligt Tommy Waidelich är alltså europakten okej rent juridiskt. Det blir till exempel inte möjligt att bötfälla länder som inte använder euron som valuta. Men Sverige ska ändå inte vara med, för vi får inte tillräckligt mycket att säga till om, anser Socialdemokraterna.

Inflytande hör ihop med åtagande. De länder som är med i euroområdet är av uppenbara skäl med och fattar beslut om hur euroländerna ska uppträda. Genom att gå med i europakten skulle Sverige säkra en observatörsroll i europakten. Sveriges regering skulle stå lite närmare en viktig maktfaktor i Europa. Vilket infytande får Sverige om vi säger blankt nej till det?

Det maximala inflytandet får Sverige om vi börjar använda euron som valuta. Men Tommy Waidelich har sagt att han tycker att Sverige ska stå utanför euron under hans livstid.

Det är logiskt att Vänsterpartiet säger nej till europakten. Vänsterpartiet gillar inte EU över huvud taget. Miljöpartiet säger ja till europakten under förutsättning att Sverige får ett permanent undantag från att gå med i euron. Det skulle kräva en fördragsändring – en process som skulle ta minst ett par år och kräva enhälligt beslut av 27 medlemsländer.

Men Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en identitet som eviga oppositionspartier. De har aldrig någonsin suttit i en regering.

Socialdemokraterna har åtminstone hittills haft en identitet som det statsbärande partiet. Partiet som även i opposition försöker vara med att styra. Om Socialdemokraterna vill behålla sin identitet som ansvarstagande och statsbärande parti måste nejet omvandlas till ett ja. Ännu en ”juholtare”, fast utan Juholt som partiledare.

Det finns också anledning att påminna om att Sverige har starkare offentliga finanser än nästan alla euroländer. Vi uppfyller redan kraven i pakten. Det har varit till glädje för både skattebetalare och anställda i den offentliga sektorn. Från vänsterhåll låter det ibland som om det skulle vara farligt med budgetdisciplin. Fråga de offentliganställda i Grekland vad de tycker om det!

Mer läsning

Annons