Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett land använder euron

Vid årsskiftet började Lettland att använda euron som valuta. Det handlar om säkerhet.

Annons

2008 drabbades stora delar av världen av en djup ekonomisk kris. Därefter följde en skuldkris i Europa. Olyckskorpar talade om att euron skulle upplösas. Sveriges finansminister Anders Borg talade om att Grekland skulle lämna eurosamarbetet inom några månader. Det var i oktober 2012.

Men fakta är följande: Grekland är kvar i euron. Den grekiska ekonomin visar äntligen tecken på en återhämtning. Det finns i dag ingen som på allvar tror att Grekland kommer att lämna euron – inte ens Anders Borg. Och mitt under den djupa ekonomiska krisen är det flera länder som har infört euron som valuta. Slovakien gjorde det 2009, Estland 2011. Och sedan några dagar är euron valuta även i Litauen.

Det finns en avgörande skillnad mellan Grekland och Lettland. Grekland fuskade sig in i euron och har fått betala ett högt pris för det. Lettland har genomfört en rad hårda åtstramningar, som nu belönas med ett fullvärdigt medlemskap i EU:s valutaunion.

Men varför sade Anders Borg att Grekland skulle lämna euron? Jo, för att det i Sverige fortfarande finns en grundläggande missuppfattning om vad EU handlar om, att det i första hand rör sig om ett ekonomiskt samarbete. Men syftet med EU är politiskt. Även euron är ett politiskt projekt. När överenskommelsen om euron gjordes i början av 90-talet var det en markering att det nyligen återförenade Tyskland för alltid skulle vara sammanvävt med resten av Europa. Tyskland skulle aldrig mer bli en stormakt som hotade sina grannländer.

Även för Lettland är euron en politisk fråga. I början av 90-talet blev landet självständigt efter årtionden av sovjetisk ockupation. Och det moderna Ryssland har verkligen inte präglats av respekt för grannländernas suveränitet. Lettland markerar sin orientering mot väst genom att använda samma valuta som de flesta andra EU-länder. Då blir det genast begripligt, till och med för en svensk, att flera länder gick med i eurosamarbetet mitt under den djupa ekonomiska krisen.

Mer läsning

Annons