Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu mer övervakning

Annons

En självmordsbombare har sprängt sig själv i luften.

Då kommer nya krav på övervakning. Socialdemokraterna backar från sitt krav att FRA-lagen ska rivas upp, det vill säga den lag som ger FRA möjlighet att scanna av mejl, telefonsamtal och sms i underrättelsesyfte. Dessutom säger S att Säpo ska få använda FRA:s tjänster.

FRA-lagen var från början en usel lagstiftning. Den gav stora befogenheter att spana i nästan vilket syfte som helst. Det rättsliga skyddet var obefintligt. Försvarsminister Sten Tolgfors lade fram ett antal förändringar, som gjorde att FRA-lagen blev betydligt bättre – eller mindre dålig. Men att släppa in Säpo i FRA:s spaning är problematiskt.

Säkerhetspolisen – och även den vanliga polisen – kan begära att få avlyssna telefoner om det finns en misstanke att den avlyssnade har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott. Där finns terroristbrott med som ett alternativ, men också ”vanliga” brott som narkotikahandel. En domstol ska avgöra om misstankarna är tillräckligt starka för att bevilja avlyssning.

Men FRA:s spaning handlar inte om konkret brottsbekämpning, utan om underrättelseverksamhet – att hålla sig informerad om vad som händer i omvärlden.

Säg att Säpo går till domstol, för att de misstänker att en person tänker begå – eller har begått – ett allvarligt brott. Men domstolen säger nej. Misstankarna är för svaga.

Då skulle Säpo i stället kunna gå till FRA och be att de spanar på personen ifråga. Då kan skälen vara betydligt vagare. Visserligen är det då formellt begränsat till samtal till och från utlandet. Men Säpo får ändå en möjlighet att gå förbi domstolarna. Det rättsliga skyddet mot övervakning i den vanliga lagstiftningen, upphävs därmed av FRA-lagen.

Självklart finns ett behov av underrättelser. Och självklart finns ett behov att skydda oss mot galningar. I Sverige har vi nyss drabbats av en självmordsbombare. Finland har de senaste tre åren drabbats av två så kallade ”skolskjutningar” med sammanlagt 20 dödsoffer.

Men någonstans måste vi dra en gräns för övervakningen. Och vi ska komma ihåg att underrättelsetjänster gärna bevakar lite mer än vad de får göra.

Och minns: Det var inte brist på underrättelser som gjorde att amerikanska myndigheter missade dåden den 11 september 2001. Det var brist på analysförmåga.

Mer läsning

Annons