Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anser du att din röst räknas i EU?

Annons
Medborgarskap. 76 procent av de tillfrågade i Sverige säger att de känner sig som EU-medborgare. Arkivfoto: Vadim Ghirda/TT-AP

Det var några veckor sedan hon ringde på dörren – intervjuaren från TNS Sifo. Hon ställde frågor om min inställning till EU. Och ja, jag är en entusiast för det europeiska samarbetet och tänkte tanken att det nog inte är så många som är lika entusiastiska för det europeiska samarbetet som jag. Visst säger mätningar att det finns ett stabilt stöd för EU-medlemskapet. Men min bild har varit att det är ett mer pragmatiskt stöd. Hellre vara inne än att vara utanför. Ungefär så.

Eurobarometern bekräftar delvis det. Det är till exempel 40 procent av de tillfrågade i Sverige som säger att de har en positiv inställning till EU. 38 procent är neutrala. 20 procent svarar att de har en negativ bild av EU.

Vi är inte särskilt många som vill att Sverige ska ansluta sig till euron. Visserligen ökar stödet, men det är ändå bara 24 procent av de tillfrågade i Sverige som säger att de vill införa euron som valuta. 73 procent säger nej. Och det är bara fyra procent som svarar att de inte vet. En förvånansvärt låg siffra på de osäkra. Euron är trots allt en rätt komplicerad fråga.

Så långt stämmer eurobarometern ungefär med vad jag trodde den skulle komma fram till. Om inte ens ledande politiker törs säga något positivt om euron, varför skulle då allmänheten göra det? Här är det en kontrast mellan Sverige och många andra EU-länder. I euroländerna svarar 67 procent av de tillfrågade att de är för euron. De största euroentusiasterna är medborgarna i Luxemburg (80 procent). Men så är de också vana vid valutaunioner. Före euron delade Luxemburg och Belgien valuta.

En av de frågor som eurobarometern ställer är om ”min röst räknas i EU”. Här ligger Sverige i den absoluta toppen. 72 procent svarar att de håller med om påståendet. 25 procent säger att de inte håller med. Bryssel ligger trots allt rätt långt borta. Det är få svenskar som i detalj känner till EU:s beslutsprocesser. Valdeltagandet i valen till EU-parlamentet är inte imponerande, även om det har stigit.

Ändå anser att stor majoritet av svenskarna att deras röst räknas i EU.

76 procent av de tillfrågade i Sverige svarar ja på frågan om de känner sig som EU-medborgare. Men i länder som Luxemburg, Malta, Estland och Finland är siffran ännu högre. I bottenskiktet ligger Storbritannien, Bulgarien, Italien och Grekland.

Det går naturligtvis inte att komma ifrån att den ekonomiska situationen påverkar den här typen av mätningar. Om det går bra för ett land kommer medborgarna också att känna större förtroende för samhällets institutioner, även om de ligger i Bryssel. I eurobarometern svarar 81 procent av de tillfrågade svenskarna att Sverige har en god ekonomi. Det stämmer bra med nationalräkenskaperna. Sverige är det enda landet i EU där den offentliga sektorn har minskat sin skuldsättning under krisåren. Skulden är så låg att nationalekonomen Klas Eklund har lovat att äta upp sin hatt, om inte regeringen överger överskottsmålen under mandatperioden.

Men om nu många trots allt känner sig som EU-medborgare och anser att deras röst räknas i EU, så kanske ett parti som Socialdemokraterna borde ändra kurs – och tala om EU som en god kraft, i stället för att försöka imitera EU-motståndarna. Det kan rent av leda till fler röster.

Mer läsning

Annons