Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansgar var inte en ”helyllesvensk”

Annons
Ingen helyllesvensk. Ansgar, som kom från det nuvarande Frankrike, anses vara den som förde kristendomen till Sverige. På bilden: Ansgar-monumentet på Björkö. Arkivfoto: Lennart Nygren/Scanpix

Vad är höjden av självsatir? Svar: En sverigedemokrat som ställer upp i valet till Svenska kyrkan, med avsikten att kämpa för ”traditionella värderingar”. Dessa ”traditionella värderingar” har nämligen sitt ursprung i det område som Sverigedemokraterna tycker allra mest illa om: Mellanöstern.

Jesus, som är centralgestalten i all kristen tro, hade aldrig någonsin fått politisk asyl i ett Sverige som hade styrts av Sverigedemokraterna. De kristna var från början en obskyr liten religiös sekt inom judendomen. Det finns likheter med dagens värld, även om det är svårt att dra några exakta jämförelser. Alawiterna i Syrien är en udda inriktning inom islam. Många muslimer skulle inte ens erkänna alawiterna som muslimer.

De kristna fick fler anhängare – och blev så småningom den största världsreligionen.

Hur gick det då till när kristendomen kom till Sverige? Var det så att någon helyllesvensk fick idén att just denna religiösa inriktning var grejen för Sverige? Naturligtvis inte. Ansgar anses vara den första kristna missionären till Sverige. Han kom från ett område i det som vi i dag kallar Frankrike. Hans idéer och hans kultur var minst lika främmande för den tidens Sverige som de kulturer som i dag lever i Mellanöstern.

Ansgar började missionera i Danmark, sedan grundade han den första kristna församlingen i Birka. Han blev senare biskop i Hamburg, med ansvar för missionen i Norden. Men nordborna verkade inte överförtjusta i denna mission. Hamburg skövlades av vikingarna år 845.

Så frågan är vem som är Sverigedemokraternas historiska hjälte? Ansgar som förde kristendomen till Sverige? Eller de vikingar som försvårade missionen från denna främmande sekt, genom att förstöra Hamburg?

Själva grundidén för Sverigedemokraterna är ju att vi helst inte ska ta emot invandrare över huvud taget. Och om vi ska ta emot dem, så ska de banne mig bli som vi svenskar – hur det nu ska definieras? Ansgar bröt uppenbarligen mot Sverigedemokraternas idéer. Han inte bara behöll sin religiösa tro. Han arbetade dessutom medvetet för att sprida den. Och än värre med Sverigedemokraternas perspektiv: han gjorde politik av sin kristna tro. Enligt berättelserna om Ansgar var han en skicklig diplomat, med politiska maktambitioner.

Och så kan vi naturligtvis tillägga att Ansgar var katolik. Det skulle dröja ytterligare några hundra år innan Luther spikade upp sina 95 teser på en kyrkport. Och senare skulle ytterligare en för Sverige främmande religiös inriktning, den evangeliska kyrkan, introduceras. Även denna gång var det en blandning av religiösa och politiska motiv.

En annan religiös inriktning som fått genomslag i Sverige är högkyrkligheten som innebar att en del katolska traditioner återinfördes i den evangeliska kyrkan. Högkyrkligheten uppstod i Storbritannien på 1800-talet. Ytterligare en är frikyrkorörelserna som spreds från USA till Sverige.

Det finns få företeelser som är så tydligt mångkulturella som kristendomen. Och då blir det rätt kul när just SD försöker använda kristendomen som tillhygge för att slå mot mångkulturen.

Lars Ströman Politisk redaktör$RETURN$$RETURN$

Mer läsning

Annons