Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antisemitism hotar att växa

Den som söker på kriminologen Jerzy Sarnecki på nätet, finner bland annat en bild där någon tryckt dit en davidsstjärna och texten ”jude” på hans panna.

Annons

Hatet mot judar har funnits i århundraden. Den tsarryska säkerhetstjänsten producerade ”sion vices protokoll” som skulle visa att det pågick en judisk sammansvärjning. Denna förfalskning inlemmades i den nazistiska propagandan i Tyskland.

Många av Jerzy Sarneckis släktingar tvingades bära Davids-stjärnor på sina kläder innan de utplånades av den nazistiska krigsmaskinen. Hans familj flydde till Sverige i slutet av 60-talet på grund av den antisemitism som präglade det kommunistiska Polen.

Nu får han själv en gul Davids-stjärna på sig, fast på nätet. Polisanmälan är gjord. Men förundersökningen är nedlagd, konstaterar Jerzy Sarnecki i en artikel i Svenska Dagbladet.

De generationer som växte upp efter andra världskriget var i hög grad vaccinerade mot antisemitism. Många människor var medvetna om konsekvenserna. Den dag du börjar definiera människor som något annat än människor, så närmar du dig en punkt där det kan förefalla legitimt att utestänga dem från samhället och till och med mörda dem. Jämför med de bloggar och kommentarer på nätet som talar om ”zigenarplågan”.

Antisemitismen utrotades aldrig. Den fanns under ytan. Och nu finns tecken på att den är på väg att få nytt liv.

De sista överlevarna från nazisternas koncentrationsläger kommer snart att vara döda. I spåren av Mellanösternkonflikten blandas gammal antisemitism med ny. Judar flyttar från Malmö, för att inte utsättas för hat.

De gamla myterna om judiska konspirationer återupplivas. Personer som Jerzy Sarnecki pekas ut som klandervärda på nätet bara för att de har ”fel” föräldrar eller tillhör ”fel” religion. Det innebär också att kampen mot antisemitism måste trappas upp, att det blir än viktigare att politiker på nationell nivå markerar sitt avståndstagande.

Mer läsning

Annons